25.07.2024
България

Почитаме Св. свщмчк Елевтерий

Православната църква почита днес Св. свщмчк Елевтерий, който произхождал от знатно римско семейство. Той получил християнско възпитание. Когато бил на 20 години, св. Елевтерий бил провъзгласен за епископ.

По време на управлението на Илия Адриан I, който бил ревностен идолопоклонник, чудният Елевтерий сияел като ярка звезда.Той е роден в Рим в семейството на знатни и богати родители. Майка му просветена от свети апостол Павел, приела кръщенето и била наречена Антия. Тя кръстила сина си Елевтерий и започнала да го възпитава в строго благочестие.

Едва 20-годишен Светецът бил назначен за епископ. Той сияел като светилник на свещник и светил със светлината на Божието слово, водейки мнозина към познанието за Единият Бог.

Филикс бил изпратен да залови Елевтерий, но когато чул как се излива потока от чисто учение, самият той започнал да слуша внимателно и да се удивява от силата на Христос. Мигом заменил гнева си с кротост, отворил сърцето си, което било готово да приеме семето на словото Божие. Така забравил цялото минало, от разбойник станал добър и честен.

Когато двамата пристигнали в Рим, християните научили, че Филикс е приел Христовата вяра в сърцето си. Един ден царят, обладан от зли сили, изпълнен с гняв, заповядал да донесат медно легло, да сложат под него много нагорещени въглени, а на самото легло да положат гол мъченикът Елевтерий и да държат огъня, докато той загине, защото не искал да се откаже от вярата си в Христа.

Бог свише облекчил страданията на мъченика, който се радвал, охладен от росата. Отново била извадена желязна решетка, а под нея накладили огън, отгоре изливали масло. Щом положили мъченика на тази решетка, силният огън угаснал на мига, а желязната решетка станала студена, сякаш била полята не с масло, а с вода и така Бог опазил мъченика Елевтерий непокътнат.

Мъченикът, застанал пред царя, започнал да му говори смело: – „Каквото и да правиш, няма да ме принудиш, да се откажа от благочестивият ми живот.“ 

Това не се харесало на император Ариан, който бил известен като заклет езичник. Той изправил епископа на съд в Рим и го подложил на нечовешки изтезания и накрая заповядал да го обезглавят.

На този ден празнуват всички с имената Свобода, Елевтери, Елевтерий, Елевтерия, Елевтер.

Related posts

Проф. Кантарджиев: Антигенните тестове не бъркат грип с COVID, не може коза с овца да се сбърка

Дани Тренчева

Стотици протестират пред НС срещу противоепидемичните мерки

Дани Тренчева

Почитаме Свети пророк Авакум и Преподобните Йоан и Андрей

Дани Тренчева

Бургас утре ще е в траур за двамата загинали полицаи

admin

4662 са новозаразените с коронавирус, активните случаи – 108 741

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

Leave a Comment