22.04.2024
112 Благоевград Пулсът на Югозапада

Полицията „сурвака” с актове четирима от протестърите срещу забавеното изграждане на нов мост над Струма при Покровник

Ще обжалваме, актове се издават в момента на нарушението, а нашите са 39 дни след събитието, категоричен е един от потърпевшите – П. Мазурски

С актове полицията в Благоевград е „сурвакала“ четирима от протестърите, участвали на 15 януари т.г. в гражданското недоволство, провокирано от забавеното строителство на моста над р. Струма при с. Покровник. Три от актовете са за „демонстративно неизпълнение на полицейско разпореждане и оставяне на автомобила на пътното платно“, отразено като нарушение на чл. 64, ал. 4 от Закона за МВР, а един е за нарушение на Закона за движение по пътищата. Санкционираните са Методи Равначки, Петър Мазурски, Живко Урдарски и Методи Сукалински, всички от с. Покровник. По Закона за МВР размерът на очакваните санкции е от 200 лв. до 500 лв., а по Закона за движение по пътищата – до 50 лв.

Припомняме, че в протеста в началото на годината се включиха десетки жители на шестте села, пряко засегнати от затварянето на моста през декември 2021 г., хора с бизнес в промишлената зона на Покровнишко шосе и от цялата община в знак на съпричастие и подкрепа към най-потърпевшите. Конкретният повод протестиращите да излязат за пореден път на улицата бе признанието в първите дни на 2023 г. на бившия областен управител, в момента зам. министър, Н. Шушков, че за 1 година нищо не се е случило за решаване на проблема на населението от селата Мощанец, Покровник, Падеш, Лешко, Габрово и Дебочица и работещите във фирмите в промишлената зона в района, и всички са принудени да обикалят по 7-10 км в едната посока, за да стигнат до града и да отидат на работа, на лекар или да отведат децата си на училище от средата на декември 2021 г.

По време на протеста множеството блокира автомагистрала „Струма“, а полицията опита да осуети този акт, препречвайки с микробус пътното платно към нея на детелината преди с. Зелен дол. На мястото имаше словесна престрелка между протестиращи, сред които и кметът на Благоевград Илко Стоянов, и началника на отдел „Охранителна полиция“ Димитър Ичев. Недоволното множество успя да разкъса кордона, а след блокадата на магистралата протестиращите се отправиха към кръговото кръстовище на главен път Е-79 под полигона в опит да затворят и там движението.  В резултат от протеста областният управител Стоян Христов организира среща на представителите на всички институции, имащи отношение по казуса, която се проведе седмица по-късно.

„Очакваме наказателните постановления, за да ги обжалваме“, категоричен бе Петър Мазурски. Той е сътрудник към адвокатска кантора в Благоевград и обясни: „Актове се съставят в момента на нарушението, а нашите са издадени 39 дни след събитието. Освен това са пълни с грешки, в единия акт например е объркан номерът на автомобила, както и моделът, моят е подписан от полицай, когото нито съм виждал, нито съм говорил с него. Единственият униформен служител, с когото съм говорил по време на протеста, беше началникът им Ичев и това може да се докаже с видеозаписите“, коментира Мазурски.

„От хубаво не сме излезли да протестираме и до ексцесии не се е стигало по време на нито една от акциите ни. Издадените с повече от месец закъснение актове обаче създават впечатление по-скоро на опит за сплашване“, коментира кметът на Покровник Недко Ангелов, който бе заявител на всички протести, проведени заради затворения мост над р. Струма.

 

Related posts

Рекорден брой пациенти с COVID-19 в болниците в Благоевградска област

Дани Тренчева

Откраднаха 1000 лв. от якето на петричанин

Автокрадци щурмуваха Благоевград! Задигнаха колите на Б. Киройчев и Ст. Шаляфски

admin

Черна статистика

admin

Придошла втора приливна вълна в Богдан взе първата си жертва

admin

Благоевградчанинът Кирил Илиев спечели европейската титла на първенството по Таекуондо ITF в Крит, Гърция

Дани Тренчева

Leave a Comment