20.04.2024
112 Благоевград Пулсът на Югозапада

Полицията „сурвака” с актове четирима от протестърите срещу забавеното изграждане на нов мост над Струма при Покровник

Ще обжалваме, актове се издават в момента на нарушението, а нашите са 39 дни след събитието, категоричен е един от потърпевшите – П. Мазурски

С актове полицията в Благоевград е „сурвакала“ четирима от протестърите, участвали на 15 януари т.г. в гражданското недоволство, провокирано от забавеното строителство на моста над р. Струма при с. Покровник. Три от актовете са за „демонстративно неизпълнение на полицейско разпореждане и оставяне на автомобила на пътното платно“, отразено като нарушение на чл. 64, ал. 4 от Закона за МВР, а един е за нарушение на Закона за движение по пътищата. Санкционираните са Методи Равначки, Петър Мазурски, Живко Урдарски и Методи Сукалински, всички от с. Покровник. По Закона за МВР размерът на очакваните санкции е от 200 лв. до 500 лв., а по Закона за движение по пътищата – до 50 лв.

Припомняме, че в протеста в началото на годината се включиха десетки жители на шестте села, пряко засегнати от затварянето на моста през декември 2021 г., хора с бизнес в промишлената зона на Покровнишко шосе и от цялата община в знак на съпричастие и подкрепа към най-потърпевшите. Конкретният повод протестиращите да излязат за пореден път на улицата бе признанието в първите дни на 2023 г. на бившия областен управител, в момента зам. министър, Н. Шушков, че за 1 година нищо не се е случило за решаване на проблема на населението от селата Мощанец, Покровник, Падеш, Лешко, Габрово и Дебочица и работещите във фирмите в промишлената зона в района, и всички са принудени да обикалят по 7-10 км в едната посока, за да стигнат до града и да отидат на работа, на лекар или да отведат децата си на училище от средата на декември 2021 г.

По време на протеста множеството блокира автомагистрала „Струма“, а полицията опита да осуети този акт, препречвайки с микробус пътното платно към нея на детелината преди с. Зелен дол. На мястото имаше словесна престрелка между протестиращи, сред които и кметът на Благоевград Илко Стоянов, и началника на отдел „Охранителна полиция“ Димитър Ичев. Недоволното множество успя да разкъса кордона, а след блокадата на магистралата протестиращите се отправиха към кръговото кръстовище на главен път Е-79 под полигона в опит да затворят и там движението.  В резултат от протеста областният управител Стоян Христов организира среща на представителите на всички институции, имащи отношение по казуса, която се проведе седмица по-късно.

„Очакваме наказателните постановления, за да ги обжалваме“, категоричен бе Петър Мазурски. Той е сътрудник към адвокатска кантора в Благоевград и обясни: „Актове се съставят в момента на нарушението, а нашите са издадени 39 дни след събитието. Освен това са пълни с грешки, в единия акт например е объркан номерът на автомобила, както и моделът, моят е подписан от полицай, когото нито съм виждал, нито съм говорил с него. Единственият униформен служител, с когото съм говорил по време на протеста, беше началникът им Ичев и това може да се докаже с видеозаписите“, коментира Мазурски.

„От хубаво не сме излезли да протестираме и до ексцесии не се е стигало по време на нито една от акциите ни. Издадените с повече от месец закъснение актове обаче създават впечатление по-скоро на опит за сплашване“, коментира кметът на Покровник Недко Ангелов, който бе заявител на всички протести, проведени заради затворения мост над р. Струма.

 

Related posts

Поддаде мостът на Покровнишко шосе, движението през него е спряно

Дани Тренчева

Минералният плаж в град Симитли отваря врати днес

admin

Трамвай блъсна кола в София, шофьорът пострада

admin

Няма български граждани сред жертвите и ранените при катастрофата с автобус в Италия

admin

Коледно настроение обзе Центъра за настаняване от семеен тип в село Брежани

Дани Тренчева

Мотоциклетист пострада след удар от автомобил

Leave a Comment