20.08.2022
България

Покрай Коледа и Нова година: БАБХ е пратила за унищожаване над 17 тона храни

Българската агенция по безопасност на храните e извършила 1 800 тематични проверки в периода от 21 декември 2021 г. до 3 януари 2022 г. покрай Коледа и Нова година. Обект на проверките са били предприятия за производство и търговия на храни, складове за търговия на едро и дребно, заведения за обществено хранене, пазари и борси на територията на цялата страна.

Съставени са 7 акта за установяване на административно нарушение и 21 предписания за отстраняване на установени нарушения, съобщават от БАБХ.

Възбранени и насочени за унищожаване са 17 662 кг храни от животински произход, от които 17 653 кг вследствие на пътнотранспортно произшествие на хладилен камион, поради прекъсване на хладилната верига и риск от замърсяване при претоварване на месото. Възбранени и насочени за унищожаване са и 40 стъклени бутилки маслиново масло, оризово масло и масло от гроздови семки с изтекъл срок на годност.

Най-честите констатирани нарушения от инспекторите по време на засилените проверки са свързани с неправилно етикетиране на храни, нерегламентирано приготвяне и търговия с храни в обект без регистрация съгласно Закона за храните, храни от неживотински произход с изтекъл срок на годност, несъответствия по сградов фонд и оборудване.

Проверките установиха, че като цяло се спазват хигиенните изисквания при предлагането и търговията с храни. Осигурени са подходящи условия за измиване и дезинфекция на работния инвентар, използване на подходящо работно облекло и лични предпазни средства от персонала в обектите.

Related posts

2302 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа

Дани Тренчева

„Пътна полиция“ започва акция „Зима“

Дани Тренчева

Депутати от ИТН напускат групата

admin

Екшън в Шуменско: Полицаи „арестуваха“ неправоспособен водач през багажника

Дани Тренчева

Собствениците на нощни заведения се срещнаха извънредно

Дани Тренчева

Над 180 хил. изтегляния на приложението на НАП за проверка на касови бележки

Дани Тренчева

Leave a Comment