03.10.2022
България

Повдигнаха обвинение на шефа на ГДБОП за натиск по аферата „Хемус“

Софийската районна прокуратура обвини директора на ГДБОП Калин Стоянов за опит за склоняване на прокурор да наруши свое служебно задължение по аферата „Хемус”, съобщават от Софийската районна прокуратура.

Досъдебното производство е образувано на 11 декември след подаден сигнал от прокурори. Разпитани са множество свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение и са възложени действия на Антикорупционната комисия, съобщават от Софийската районна прокуратура.

Според държавното обвинение са събрани достатъчно доказателства, че на висок тон  Калин Стоянов се е опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия по аферата „Хемус” Борислав Колев. А тези искания са били прокурорът да не внася протест по определената мярка за неотклонение на Колев – „домашен арест“, както и на обвиняемия да му се разреши да пътува извън страната.

Калин Стоянов заявил на наблюдаващ делото прокурор, че „слага точка на разследването”, като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това от обществото, заявяват още от прокуратурата.

Днес Калин Стоянов е привлечен в качеството му на обвиняем, като му е изпратена призовка за предявяване на изготвеното постановление за привличане към наказателна отговорност. На обвиняемия е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура в София и Върховната касационна прокуратура.

Снимка: БГНЕС, архив

Related posts

Цената на тока в България бележи нов рекорд

Дани Тренчева

Почитаме Св. мъченица Юлиания

Дани Тренчева

Добро е състоянието на пострадалите от „Струма“, предстоят операции

Дани Тренчева

Депутатите обсъждат идеята за Временна комисия за промени в Конституцията

Дани Тренчева

Депутатите провеждат редовно пленарно заседание

Дани Тренчева

Петков: Ще анализираме защо КЕВР вдига цените на тока

Дани Тренчева

Leave a Comment