23.02.2024
Без категория България

Българските образователни институции са готови и ще отворят тържествено за една нова, спокойна и редовна учебна година

Синдикатът „Образование“ към КТ „Подкрепа“ направи анализ на образователната система и заявява, че българските образователни институции са готови и ще отворят тържествено за една нова, спокойна и редовна учебна година. Това казват от синдиката, с председател д-р Юлиян Петров, предаде БТА.

Българските учители са в готовност за учебна година в нормална учебна среда, за намаляване на пагубните влияния на обучението в електронната среда и на вредите върху физическото и психическо здраве на нашите деца и ученици, се посочва още в съобщението.

Синдикатът ще отстоява с всички законови възможности и средства да се работи възможно най-много в присъствена форма на обучение и при евентуална необходимост от тестване на ученици за КОВИД-19, процесът да бъде изнесен извън образователните институции. „За съжаление, Министерството на здравеопазването, начело с министър Асен Меджидиев, нехае и създава огромен хаос в образователните институции с некомпетентните си заповеди. Продължава рекетът към парите за учениците с утвърждаванията на седмични разписания, а последната заповед на министъра потвърждава, че лекарите, сътворили този документ, нямат никаква представа за организацията и спецификата на учебния процес. Насилственото налагане на двусменен процес и обучение в електронна среда е геноцид към българските деца и ако министърът продължава с недообмислените си заповеди, Синдикатът „Образование“ ще поиска неговата оставка“, се казва в съобщението.

В него се отбелязва също, че Министерството на образованието и науката (МОН) въвежда Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО), която за момента е твърде несъвършена и Синдикатът „Образование“, заедно с МОН, отправят апел към българските родители да бъдат търпеливи, ако няколко седмици или месеци, не е заработил електронният дневник. Припомняме, че от тази година хартиеният дневник е в историята и образователните институции използват единствено електронен вариант. Въпреки възможните грешни показания на тази електронна платформа, тя ще бъде оптимизирана вероятно в следващите няколко месеца. Електронният дневник на НЕИСПУО трудно функционира и генерира грешно много от изискваните документи. Сроковете за въвеждане на информация във модулите на системата няма да бъдат спазени и вината за това не е на учителите и директорите, които упорито и извънредно, от месеци работят по тази система, заявяват от синдиката.

„МОН, като възложител на създаването на платформата НЕИСПУО, просто трябваше да си направи труда да възложи първо да се пробира и при ефективно действие, да се въведе в цялата дигитална комуникация. Нека министърът на образованието проф. Сашо Пенов изясни кой има интерес за създалата се ситуация, която доведе до брутален дигитален стрес в началото на учебната година. Нека виновните да получат дължимото!“, настояват от учителския синдикат.

По отношение на кадровата обезпеченост, нещата са много динамични и интересът към някои учебни дисциплини, като математика, български език, физика, география, е почти нулев. Често директорите в София и страната назначават учители пенсионери. Още по-често новоназначените учители издържат само по няколко месеца и сменят образователния бранш за по-добре платен и лишен от огромното прегаряне, на който е подложена учителската професия. Въпреки тези трудности, образователните институции ще отворят врати традиционно на 15 септември, с нормална кадрова обезпеченост.

Синдикатът „Образование“ приветства решението на министър Пенов да не атакува решението на съда за стопиране на директорските конкурси поради лошата наредба, приета без мандата на учителските синдикати, и заявява, че новата наредба трябва да се формира с участието на социалните партньори и задължително с техни представители в комисиите за избор на директори.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Прогноза за времето

admin

ОДМВР-Благоевград с предприети мерки за спокоен студентски празник

admin

Нинова: БСП беше социалният стълб на това правителство

admin

Издирват 48-годишна жена, избягала от психодиспансера в Пловдив

admin

Фандъкова: Очаквам категорично решение за връщането на големите ученици в клас

Дани Тренчева

Времето днес

admin

Leave a Comment