24.07.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Пик на грипната епидемия в Благоевград, броят на болните е 603% на 10 000 население

441 са се разболели от грип в Благоевград за една седмица, като броят на заразените вече достигна 603% на 10 000 население. За сравнение, в началото на грипната епидемия, която бе обявена от РЗИ на 18 март, ръстът на заболеваемостта от остри респираторни инфекции беше 400% на 10 000 население.

„Данните са подадени от общопрактикуващи лекари педиатри. Най-много са болните във възрастовата група от 5-14 г., на следващо място са децата до 5 г. При по-големите ученици не се наблюдава завишаване на болните, броят на отсъстващите по здравословни причини в училищата остава под 30%. Забелязва се едно задържане, което, ако продължи, считам, че няма да се наложи въвеждане на онлайн обучение за учениците, които имат една седмица до пролетната ваканция”, заяви за „Струма“ директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов.

Повод за тази оптимистична прогноза е лекото понижение на новите случаи от 21 март, които са 75, докато на 14 март са били 109.

„Сравнителният анализ на данните се прави на седмична база. Завишена заболеваемост от остри респираторни заболявания има в Петрич и Сандански, която засега е под 200% на 10 000 население за да бъде обявена грипна епидемия”, добави д-р Калоянов. Той се надява, че със затопляне на времето ще отшумят и острите вирусни инфекции. Докато не бъде отменена обявената епидемична обстановка в Благоевград, остават в сила въведените мерки – забрана на плановите операции в лечебните заведения, провеждането на детски и женски консултации, профилактичните прегледи, както и извършването на плановите имунизации и реимунизации при деца.

„Проверяваме дали се прави чест филтър в детските градини и училищата. За момента няма установени нарушения, но ако има такива, са предвидени санкции“, увери директорът на РЗИ.

Related posts

Факултетът по педагогика на ЮЗУ „Неофит Рилски“ отбеляза 45-годишнината от основаването си с международна научна конференция

Дани Тренчева

Студентки от Симитли с отборен сребърен медал от световна надпревара в научната област

admin

СУРВА идва! Десетки чанове озвучиха Косячката махала на кв. „Ораново“

Дани Тренчева

Временни противоепидемични мерки в Област Благоевград

admin

Лили Бирова от Симитли с ново амплоа – ще тренира малки футболистки

Дани Тренчева

Мокри и на места хлъзгави пътища в област Благоевград

Дани Тренчева

Leave a Comment