19.04.2024
Петрич Пулсът на Югозапада

Михаил Камбитов и Върбан Хаджигаев обединени спечелиха поръчката за 1,4 млн. лв. за преустройство на казармата в Петрич в следствен арест

Благоевградски строителни фирми ще ремонтират сградата на бившата казарма в Петрич, която ще бъде преустроена в модерен следствен арест и пробационна служба, научи „Струма“. Това са дружествата „Стилстрой-М” ООД с управител Михаил Камбитов и „Инвест 14” ЕООД на Върбан Хаджигаев, син на строителния предприемач и ексобластен управител в Пиринско Костадин Хаджигаев. Двете фирми, обединени в ДЗЗД „МВ 22“, са спечелили обществената поръчка, обявена от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”, в конкуренция с 3 дружества от София, Пловдив и Хасково, показа справка в Агенцията за обществени поръчки.

Върбан Хаджигаев е едноличен собственик и управител на „Инвест 14” ЕООД от шест години, след като майка му прехвърля дружествения си дял от 5000 лв. през 2016 г. Потърсен за коментар относно спечелената обществена поръчка в Петрич, Костадин Хаджигаев заяви пред репортер на „Струма“, че от две години не се занимава със строителство и сега е ред на младите да се доказват професионално.

Правосъдният министър Крум Зарков даде старт на преустройството на сградата, което трябва да приключи за 400 дни

И докато Хаджигаев-младши тепърва ще се утвърждава в строителния бранш, то строителният предприемач Михаил Камбитов е със завиден опит. Припомняме, че фирмата му „Стилстрой-М” ООД спечели множество обществени поръчки по време на управлението на ГЕРБ. Само за 4 г. през нея минаха договори за близо 20 млн. лв., свързани с ремонт на асфалтови настилки, благоустрояване на улици, аварийни реконструкции на водопровод, зимно снегопочистване, изпълнение на блокове по Програмата за енергийна ефективност, реконструкция на площадното, подплощадното пространство и фонтаните в Благоевград, художествено осветление в централна градска част, както и дребни ремонти, като покрива на храм „Св. Архангел Михаил“ в с. Логодаж.

В „Стилстрой-М“ ООД, което с капитал от 5000 лв., Михаил Камбитов притежава дял от 4900 лв., а съдружникът му Венцислав Малчев – 100 лв. Това лято стана ясно, че бизнесменът Михаил Камбитов започва да строи хотел в местността Кукурево в Разлог чрез другата си фирма „Маунтин Флауър“ ЕООД, която е регистрирана на 23 ноември 2021 г. Градежът ще върви паралелно с преустройството на бившата казарма в Петрич, началото на което бе дадено от служебния министър на правосъдието Крум Зарков миналия  петък. В рамките на 400 календарни дни сградата трябва да се превърне в модерен арест и нова пробационна служба. Инвестиционният проект предвижда основен ремонт и преустройство на всички съществуващи помещения, изграждане на санитарни възли в обособените спални помещения (килии), зала за свиждане, стая за срещи с психолог, медицински кабинет, административни помещения за надзорния и административния състав, карета за престой на открито. Капацитетът на ареста е до 40 задържани лица.

Отделно Министерството на правосъдието е предприело действия за предоставяне на половината от притежавания от него терен безвъзмездно на общината за допълнително облагородяване на градската среда. Средствата за преустройството на сградата са безвъзмездна финансова помощ в размер на 1,416 млн. лв. Обектът е част от проект „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“, като в него са разписани още инфраструктурни обекти.

По същия проект започна изграждането на нов арест и модернизиране на затворническото общежитие в Самораново. С изграждането на новата структура в Петрич общият брой на арестите в системата на изпълнение на наказанията ще стане 27.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма/снимка:БГНЕС

Related posts

Коледно настроение вече се усеща и в Центъра за настаняване от семеен тип в село Железница

Дани Тренчева

Рилският манастир въведе режим заради високите сметки за ток и нафта

Дани Тренчева

Емблематичен хотел в Благоевград обявен за публична продан

admin

Горя жилище на ул. „Тодор Александров“ в Благоевград

Дани Тренчева

С високотехнологичен апарат за кожни карциноми и хронични възпалителни процеси на опорно-двигателната система лекуват пациенти от България и Македония в СБАЛО „Св. Мина“

Дани Тренчева

Децата от филиал „Крупник” на Детска градина „Радост“ се запознаха с обичаите, поверията, празничната трапеза и гадаенето на Димитровден

Дани Тренчева

Leave a Comment