04.10.2023
България

Петков: Сметките за ток за февруари ще бъдат намалени

Сметките за ток на битовите потребители са под мораториум и тези за февруари ще бъдат по-ниски. Това обяви премиерът Кирил Петков преди заседанието на МС в четвъртък.

„Един от най-големите въпроси, които ще обсъдим на днешното заседание на МС, е цената на газа и електроенергията. Няколко неща искам да подчертая. Първо – сметките на битовите потребители са под мораториум. Те няма да се вдигнат докато трае мораториумът. По-вискоите сметки през януари са на база по-високите цени от миналото лято“, обясни премиерът.

По отношение на компенсациите за бизнеса министър-председателят обясни, че за ноември те са в размер на 110 лв., а за декември ще бъдат 130 лв. Определен е таван до 250 лв. за януари в зависимост от пазарните цени.

„Помощта за декември: най-вероятно голяма част от нея ще влезе в сметките, които ще се видят в началото на февруари. Сметките за декември са високи, но ще бъдат компенсирани до голяма степен. Очаквайте намаляване на сметките за януари, които ще се получат през февруари”, добави той.

Ситуацията е сходна и със сметките за газ.

Премиерът обърна внимание и на темата за пандемията. По думите му новият вариант на вируса Омикрон има голямо ниво на разпространение, но с ниски нива запълване на интензивните легла.

„Заради новия здравен модел, който изготвихме много от областите би трябвало вече да бъдат затворени, но не са, защото следим критичните фактори в здравната система, а не цифрите на обща заболеваемост. Това дава възможност да реагираме. Мерките остават много меки”, каза още Петков.

Кирил Петков припомни, че през следващата седмица правителството на РСМ идва на посещение у нас.

„Имаме възможността да направим нещо, което през последните 30 години не е правено. Трябва да наваксаме голяма част от задачите, които не са изпълнени. Трябва да видим как в най-кратки срокове да имаме влакова линия между София и Скопие.Трябва да се помисли и как да се улесни автомобилният транспорт. Важно е да се помисли и за културния календар. Всичко това ще бъде поставено за обсъждане на правителствената среща на 25 януари. Ще се изготви реален план за това, което искаме да постигнем през следващите шест месеца. Няма да губим повече време”, обясни министър-председателят.

Премиерът изрази надежда срещите между двете правителства да станат ежеседмични на база различните работни групи.

Източник: NOVA

Related posts

Депутатите решиха: Замразяват цените на тока, парното и водата до края на март

Дани Тренчева

Почитаме Св. 40 мчци Севастийски. Св. мчк Исихий Доростолски

admin

Пожар гори край Дупница

admin

Дневен хороскоп за 14 януари 2022

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Шофьор на автобус нападна пътничка

admin

Leave a Comment