25.05.2024
България

Петков: Сметките за ток за февруари ще бъдат намалени

Сметките за ток на битовите потребители са под мораториум и тези за февруари ще бъдат по-ниски. Това обяви премиерът Кирил Петков преди заседанието на МС в четвъртък.

„Един от най-големите въпроси, които ще обсъдим на днешното заседание на МС, е цената на газа и електроенергията. Няколко неща искам да подчертая. Първо – сметките на битовите потребители са под мораториум. Те няма да се вдигнат докато трае мораториумът. По-вискоите сметки през януари са на база по-високите цени от миналото лято“, обясни премиерът.

По отношение на компенсациите за бизнеса министър-председателят обясни, че за ноември те са в размер на 110 лв., а за декември ще бъдат 130 лв. Определен е таван до 250 лв. за януари в зависимост от пазарните цени.

„Помощта за декември: най-вероятно голяма част от нея ще влезе в сметките, които ще се видят в началото на февруари. Сметките за декември са високи, но ще бъдат компенсирани до голяма степен. Очаквайте намаляване на сметките за януари, които ще се получат през февруари”, добави той.

Ситуацията е сходна и със сметките за газ.

Премиерът обърна внимание и на темата за пандемията. По думите му новият вариант на вируса Омикрон има голямо ниво на разпространение, но с ниски нива запълване на интензивните легла.

„Заради новия здравен модел, който изготвихме много от областите би трябвало вече да бъдат затворени, но не са, защото следим критичните фактори в здравната система, а не цифрите на обща заболеваемост. Това дава възможност да реагираме. Мерките остават много меки”, каза още Петков.

Кирил Петков припомни, че през следващата седмица правителството на РСМ идва на посещение у нас.

„Имаме възможността да направим нещо, което през последните 30 години не е правено. Трябва да наваксаме голяма част от задачите, които не са изпълнени. Трябва да видим как в най-кратки срокове да имаме влакова линия между София и Скопие.Трябва да се помисли и как да се улесни автомобилният транспорт. Важно е да се помисли и за културния календар. Всичко това ще бъде поставено за обсъждане на правителствената среща на 25 януари. Ще се изготви реален план за това, което искаме да постигнем през следващите шест месеца. Няма да губим повече време”, обясни министър-председателят.

Премиерът изрази надежда срещите между двете правителства да станат ежеседмични на база различните работни групи.

Източник: NOVA

Related posts

Тежко ПТП на пътя за Калотина взе жертва, ранени са служители на МВР

Дани Тренчева

Отбелязваме Световния ден на театъра

admin

ДПС: Следващият президент трябва да бъде стожер на Конституцията

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Делото срещу Георги Семерджиев е 23 тома

admin

ВСС върна за поправка предложението на Янаки Стоилов за освобождаване на Иван Гешев

Leave a Comment