21.02.2024
112 България

Критична остава ситуацията в наводнените села в Карловско

Четвърти ден след наводнението по поречието на река Стряма положението в засегнатите карловски села остава тежко. Все още няма вода и електричество, съобщи БНТ. В най-засегнатото от бедствието – село Богдан, ситуацията продължава да е критична. Пет къщи са застрашени от срутване. В разчистването на селата в Карловско се включва техника на „Автомагистрали“.

Започна и оглед на щетите от Агенцията за социално подпомагане. Oт там ще предоставят помощ на засегнатите на стойност половин минимална работна заплата. Друга комисия описва разрушенията по инфраструктурата, за да се прецени какво е необходимо за възстановяването й. На място ще се решава къде има най-голяма нужда за изпращане на допълнителна техника в помощ на бедстващите хора.

Скъсана дига на Стряма

В пловдивското село Трилистник също започва описване на щетите. Близо 100 са наводнените къщи там. Приливната вълна в селото стигна до над метър. Огромни са загубите на земеделските стопани – 100% от посевите са унищожени. Работи се по възстановяване на водоподаването в района.

Скъсана дига на река Стряма при село Калековец е препълнила каналите на „Напоителни системи“, последвана от приливната вълна в село Трилистник, каза пред БНТ шефът на басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Васил Узунов. „Но основната причина са големите количества вода, които са дошли от горната част на водосбора на река Стряма след проливните дъждове. Количествата валежи през последните дни са над 400 кубика“, каза Узунов.

рез 2021 г. са установени и други компрометирани участъци по дигата на Стряма и са направени предписания към „Напоителни системи“.

Година ще отнеме възстановяването

Според директора на „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов за 1-2 месеца ще бъдат разчистени щетите от наводнението, а чак догодина по това време да бъде възстановена инфраструктурата. Най-засегнати са 5 села в Карловско и едно в Пловдивско. За съжаление хората не са застраховани. Причините е, защото в села, в близост до реки, застрахователната премия е много голяма и хората нямат такива средства, каза той пред БНТ.

Заяви, че националното следствие ще даде отговор за причините и дали има виновни хора, които трябва да понесат своята отговорност. „Такова бедствие не се случва всяка година. Нашите диги са изчислявани на стогодишна вълна, а тук говорим за 200 – 500-годишна вълна“, обясни Николов.

В момента на место работят 136 доброволци от София, Казанлък, Смолян и други градове, помагат и няколко десетки военни от армията. Общо 29 камиони и самосвали на строителни кампании помагат в разчистването. „Най-важното сега е да се предостави храна на населението и на болните хора, които имат нужда от помощ и лекарства“, допълни Николов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Христо Иванов: По-важна е политическата формула на кабинета, а не името на следващия премиер

admin

Очакваме БСП да предложи формата за разговори

admin

Асен Василев: Ще бъдем конструктивна опозиция

admin

Икономист: България все още се снабдява с руски петрол, няма оправдание за вдигане на цените

Дани Тренчева

Уволненото ръководство на ВМЗ-Сопот обвини Нинова в лъжа

Отбелязваме Световния ден на недоносените деца

Дани Тренчева

Leave a Comment