09.12.2023
България

Петков: Военната агресия, на която ставаме свидетели, е абсолютно неприемлива

Ситуацията е напълно променена и много драматична. Военната агресия, на която ставаме свидетели, е абсолютно неприемлива, заяви премиерът Кирил Петков, който участва в специалното заседание на Европейския съвет, посветено на военната агресия на Русия в Украйна, предаде БГНЕС. 

Държавните и правителствени ръководители обсъдиха начините за подпомагане на украинския народ и мерките срещу Москва. Европейският съвет ще приеме пакет от санкции срещу Русия и Беларус в отговор на нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Съюзът е единен в своя отговор и е планирал мерки за подпомагане на държавите членки, които биха пострадали при евентуални контрасанкции от руска страна.

„Енергийната сигурност на България е във фокуса на нашето правителство и се радваме, че останалите лидери проявяват разбиране, въпреки дългогодишното пренебрегване на енергийната сигурност от страна на предишни български правителства”, каза Кирил Петков.

Всички държави членки на ЕС, които са в близост до зоната на конфликта, се подготвят да приемат евентуално украински граждани, които желаят временно да напуснат страната.

„Не можем дори да си представим какво е на семействата, които напускат домовете си, в търсене на спасение, но можем да им подадем ръка и да им осигурим подслон и сигурност”. България ще изпълни своя дълг особено към българското малцинство в Украйна“, подчерта още министър-председателят.

Снимка: БГНЕС

Related posts

Охранител в заведение удари клиент, той е с опасност за живота

admin

Радев към ГЕРБ-СДС: Имате опит, който трябва да съответства на политическа мъдрост

Дани Тренчева

654 са новите потвърдени случаи на КОВИД-19 у нас

admin

Слави Трифонов: Да, никой не е над закона

admin

По-евтин природен газ през ноември

admin

1652 са новите случаи на Covid-19 у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment