28.11.2022
България Политика

Парламентът прие на първо четене да се намали мандатът на КЗК от седем на пет години

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията със 141 гласа „за“, 67 „против“ и 1 „въздържал се“ от „Продължаваме Промяната“. В подкрепа на законопроекта гласуваха от управляващата коалиция и „Възраждане“, а от ГЕРБ-СДС и ДПС се обявиха срещу измененията.

С промените мандатът на членовете на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се намалява от седем на пет години. Така мандатът се възстановява, какъвто е бил в периода 2010-2021 година. Предвижда се Комисията да се състои от председател, двама заместник-председатели и четирима членове. Със законопроекта се въвеждат и допълнителни гаранции за независимост и професионализъм по отношение на членовете на КЗК чрез повишаване на критериите за избор, като това включва изискване за придобита образователно-квалификационна степен „магистър“ и стаж по специалността от седем години.

Предвижда се в едномесечен срок от влизането в сила на измененията Народното събрание да избере нови членове на КЗК, а мандатът на заварените членове да се прекрати с встъпването в длъжност на новите.

От опозицията обвиниха управляващите в желание да овладеят регулаторните органи и поискаха политически консенсус за избора на техните състави. Според управляващите КЗК не е ефективна и независима и промените са връщане към нормалността. Дискусията по предложените промени продължи повече от два часа.

В отрицателен вот Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) коментира, че законопроектът е свързан с овладяването на определен регулаторен орган, както е станало с КЕВР.  Той направи „обосновано предположение“, че всичко се прави за определен човек, или в случая за двама, и ще има нов сблъсък в управляващата коалиция, както за БНБ  – „този път само че между неуспял кандидат за депутат на „Демократична България“ и представител на юридическа кантора, кадровик на „Продължаваме Промяната“.

Related posts

Съветниците от ДБ обвиниха управляващите в София в рекет към държавата

admin

Депутатите няма да обсъждат въвеждане на зелен сертификат за НС

Дани Тренчева

Деница Сачева: Държавата върви към фалит

Проф. Александрова: Очакват се нови ваксини във вид на хапче и спрей

Дани Тренчева

Тези факти за хигиената ще ви ужасят!

admin

Петков: Имаме информация за готвени провокации на протеста срещу зелените сертификати

Дани Тренчева

Leave a Comment