13.04.2024
България Политика

Парламентът прие на първо четене да се намали мандатът на КЗК от седем на пет години

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията със 141 гласа „за“, 67 „против“ и 1 „въздържал се“ от „Продължаваме Промяната“. В подкрепа на законопроекта гласуваха от управляващата коалиция и „Възраждане“, а от ГЕРБ-СДС и ДПС се обявиха срещу измененията.

С промените мандатът на членовете на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се намалява от седем на пет години. Така мандатът се възстановява, какъвто е бил в периода 2010-2021 година. Предвижда се Комисията да се състои от председател, двама заместник-председатели и четирима членове. Със законопроекта се въвеждат и допълнителни гаранции за независимост и професионализъм по отношение на членовете на КЗК чрез повишаване на критериите за избор, като това включва изискване за придобита образователно-квалификационна степен „магистър“ и стаж по специалността от седем години.

Предвижда се в едномесечен срок от влизането в сила на измененията Народното събрание да избере нови членове на КЗК, а мандатът на заварените членове да се прекрати с встъпването в длъжност на новите.

От опозицията обвиниха управляващите в желание да овладеят регулаторните органи и поискаха политически консенсус за избора на техните състави. Според управляващите КЗК не е ефективна и независима и промените са връщане към нормалността. Дискусията по предложените промени продължи повече от два часа.

В отрицателен вот Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) коментира, че законопроектът е свързан с овладяването на определен регулаторен орган, както е станало с КЕВР.  Той направи „обосновано предположение“, че всичко се прави за определен човек, или в случая за двама, и ще има нов сблъсък в управляващата коалиция, както за БНБ  – „този път само че между неуспял кандидат за депутат на „Демократична България“ и представител на юридическа кантора, кадровик на „Продължаваме Промяната“.

Related posts

Едномесечно бебе с COVID-19 е настанено в болница в Шумен

Дани Тренчева

Бойко Борисов:  Предлагам на лидерите на останалите партии да се дръпнем назад

admin

Държавата с важна стъпка срещу домашното насилие

admin

Почитаме големият празник Възнесение Господне, Спасовден

Православната църква чества пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст

Дани Тренчева

Задържания снощи бизнесмен Велико Желев все още е без повдигнато обвинение

admin

Leave a Comment