27.04.2024
България Политика

Парламентът прие на първо четене да се намали мандатът на КЗК от седем на пет години

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията със 141 гласа „за“, 67 „против“ и 1 „въздържал се“ от „Продължаваме Промяната“. В подкрепа на законопроекта гласуваха от управляващата коалиция и „Възраждане“, а от ГЕРБ-СДС и ДПС се обявиха срещу измененията.

С промените мандатът на членовете на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се намалява от седем на пет години. Така мандатът се възстановява, какъвто е бил в периода 2010-2021 година. Предвижда се Комисията да се състои от председател, двама заместник-председатели и четирима членове. Със законопроекта се въвеждат и допълнителни гаранции за независимост и професионализъм по отношение на членовете на КЗК чрез повишаване на критериите за избор, като това включва изискване за придобита образователно-квалификационна степен „магистър“ и стаж по специалността от седем години.

Предвижда се в едномесечен срок от влизането в сила на измененията Народното събрание да избере нови членове на КЗК, а мандатът на заварените членове да се прекрати с встъпването в длъжност на новите.

От опозицията обвиниха управляващите в желание да овладеят регулаторните органи и поискаха политически консенсус за избора на техните състави. Според управляващите КЗК не е ефективна и независима и промените са връщане към нормалността. Дискусията по предложените промени продължи повече от два часа.

В отрицателен вот Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) коментира, че законопроектът е свързан с овладяването на определен регулаторен орган, както е станало с КЕВР.  Той направи „обосновано предположение“, че всичко се прави за определен човек, или в случая за двама, и ще има нов сблъсък в управляващата коалиция, както за БНБ  – „този път само че между неуспял кандидат за депутат на „Демократична България“ и представител на юридическа кантора, кадровик на „Продължаваме Промяната“.

Related posts

Петков: COVID мерките са по области, а не масово затваряне

Дани Тренчева

КЗК откри нарушения на „Лукойл“ на пазара на горивата

Дани Тренчева

Правителството одобри проектобюджета за 2022 г.

Дани Тренчева

Осигурени са тестове за присъствено обучение на всички ученици от 6 декември

Дани Тренчева

Радостин Василев: Получих и в момента получавам сериозни заплахи

admin

Въвеждат срок на валидност на сертификатите за ваксинирани?

Дани Тренчева

Leave a Comment