20.06.2024
България

Парламентът получи нареждане да махне охранителните решетки на парадния вход

Народното събрание трябва да премахне монтираните по-рано тази седмица метални решетки от вътрешната страна на парадния вход, защото с поставянето им е осъществило нерегламентирана намеса по сградата, която е със статут на недвижима културна ценност от национално значение.

Това се разбира от съобщение на Министерството на културата, в което се посочва, че инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ са извършили тази сутрин спешна проверка по казуса и са установили нарушения, въпреки уверенията на председателя на парламента Никола Минчев, че необходимите процедури са спазени. Ще бъде съставен и акт за административно нарушение по Закона за културното наследство, се посочва в съобщението.

Монтирането на осигурителните решетки откъм бул. „Цар Освободител“ се превърна в повод за политически нападки от страна на опозицията, но донесе и призиви за премисляне на решението от средите на управляващите. По думите на Никола Минчев искането за тях е дошло от Националната служба за охрана (НСО), а поводът е последният опит за нахлуване в сградата – на протеста на „Възраждане“ срещу COVID сертификатите пред януари 2022 г.

Сградата, която е построена през 1884 г., за първи път е осигурена по този начин, въпреки, че в последните 30 г. неведнъж е имало опити за нерегламентирано влизане в нея по време на протести.

Related posts

Черна статистика

admin

Кирил Петков: Сигурен съм, че руската власт изобщо не харесва нашето правителство

admin

631 мигранти са задържани през януари

admin

Безредици в парламента: БСП и „Възраждане“ се сблъскаха за въглищните централи

admin

Почитаме Св. свещеномъченик Теодот Киринейски

Дани Тренчева

Ивайло Мирчев: С около 20% ще бъдат увеличени пенсиите от 1 юли

Leave a Comment