27.04.2024
България Политика

Христо Иванов: От „Демократична България“ с радост ще гласуваме доверие на Мирослав Иванов

От „Демократична България“ (ДБ) и аз лично с радост ще гласуваме доверие на Мирослав Иванов да продължи своята работа, защото аз харесвам неговия характер, той е задълбочен, държи на спазването на правилата и това му носи такива главоболия, каквито виждаме. Това заяви председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов по време на дебата по искането на опозицията за оставка на заместник-председателя на Народното събрание Мирослав Иванов („Продължаваме Промяната“).

Той коментира, че вижда в Мирослав Иванов огромно желание да си върши работата добре и способност да му става неудобно, когато мнозинството „прави глупости“, и това особено го привлича в него. С радост ще му гласуваме доверие, не просто ще проявим коалиционна лоялност, заяви председателят на ПГ на „Демократична България“.

Той посочи, че в този парламент има много нови хора, част от които имат потенциала да бъдат нова генерация в българската политика. Да, ще има нови поколения, те ще се учат, ще минат през предизвикателства и уроци, които сме минали и ние, по свой начин, и това е хубаво за българската демокрация, допълни Иванов.

Христо Иванов обърна внимание и на парламентарните стандарти, по които работят депутатите. Парламентът съществува на базата на мнозинство и въпреки това, според мен, парламентът в много голяма степен съществува заради опозицията, посочи той. Приемам, че колегите от ГЕРБ основателно поставят темата за това при какви условия може да се отнема думата, особено на председателя на парламентарна група, и си заслужава внимателно да бъде обсъдена, посочи Иванов. Заслужава си да обсъдим и процедурата на блицконтрола, в която стана спорът, смята той. По думите му целият проблем възникна не от характера на Мирослав Иванов, а на тази процедура.

Христо Иванов посочи, че дори и парламентарната архитектура има своето конституционно значение. И в този смисъл бих предложил на следващия председателски съвет внимателно да обсъдим тези железни врати, които бяха поставени. Това също е част от цялостната традиция и баланса на взаимоотношенията в нашия конституционен модел, достъпът на гражданите и как той изглежда, каза той.

Тома Биков (ГЕРБ-СДС) призова да се премахнат решетките, поставени от вътрешната страна на вратите на официалния вход на парламента, и без председателски съвет. По думите му това е следствие на параноя и няма никакъв смисъл от тази решетка.

В отговор Христо Иванов потвърди, че държи на искането си темата с металните решетки да бъде обсъдена на Председателски съвет. Аз лично съм приел, че като се занимавам с политика, ако гражданите искат да ни набият, ще ни набият, коментира той.

Благовест Белев („Продължаваме Промяната“) каза, че също като Христо Иванов ще подкрепи Мирослав Иванов и използва спортна риторика, за да се аргументира. Представете си, че Мирослав Иванов е съдия на футболен мач, каза той и посочи, че Иванов ще свири много лесно финал на Шампионска лига, защото футболистите са дисциплинирани. Но представете си сега, че г-н Иванов свири футболната среща „Светкавица“- Вълчи дол и „Ураган“- Суворово. Там се играе трудно, защото футболистите не са на нивото на Шампионска лига, там съдията трябва да участва много активно и той винаги е под ударите, посочи депутатът.

От вашето изказване разбрах, че не сме от Шампионската лига, коментира в отговор заместник-председателят на Народното събрание Атанас Атанасов („Демократична България“), председателстващ заседанието.

Related posts

Кирил Петков: Ще вземем всички мерки да се справим с инфлацията

След заседание на МС: Студентите плащат средно 1050 лв. такса за обучение

admin

Кирил Петков на разпит в прокуратурата

Кирил Петков: Утре ще дадем над 50% от дължимото на пътните строители

Простреляха мъж в София, извършителят се издирва

admin

Европейската прокуратура продължава разследването по твърдения за измами с европейски средства в България

admin

Leave a Comment