20.08.2022
Covid-19 Свят

Парламентът на Франция одобри въвеждане на ваксинационен пропуск

В четвъртък парламентът на Франция одобри плановете на президента Еманюел Макрон за въвеждане на ваксинационен пропуск, за да се помогне за ограничаване на разпространението на варианта Омикрон.

По-рано тази седмица Макрон каза пред вестник Le Parisien, че иска да направи живота на тези, които отказват да се ваксинират срещу COVID-19 сложен, като ограничи достъпа им до обществени места, така че в крайна сметка те да бъдат принудени да се имунизират.

Повече от 90% от французите на възраст над 12 години са получили поне две дози, показват правителствени данни.

Законодателите в долната камара на френския парламент приеха законопроект, включващ и ваксинационен паспорт, малко след 05.00 часа тази сутрин след заседание през цялата изминала нощ, като мнозина от тези, които гласуваха против законопроекта, бяха от крайнодесните или крайнолевите.

Законът ще бъде внесен в Сената (Горната камара) преди окончателно да бъде гласуван в Националната Асамблея на Франция.

Хората във Франция от няколко месеца трябваше да показват или доказателство за ваксинация, или отрицателен тест за COVID-19, за да влязат в различни места като кина и кафенета и да използват влакове. Но с нарастването на инфекциите с вариантите Делта и Омикрон, правителството реши да премахне в новия законопроект опцията за представяне на отрицателен Covid тест.

Правилата за ваксинационен пропуск ще се прилагат за лица над 16 години, а не за над 12, както първоначално поиска правителството.

Редица европейски държави са изправени ред важния въпрос дали да принудят гражданите да се ваксинират задължително. В сряда Италия направи ваксинацията срещу COVID-19 задължителна за хора на възраст над 50 години, като учителите и служителите в общественото здравеопазване вече бяха  задължени да се имунизират.

В сряда Франция регистрира рекорд от повече от 332 000 нови случая на COVID-19 през последните 24 часа и още 246 смъртни случая в болници.

Източник: БНР

Related posts

МОН с разяснения по тестването на учениците

Дани Тренчева

Учени: Антитела от настинка могат да предпазват от COVID-19

Дани Тренчева

Облекчават част от ограниченията за заведенията в Гърция

Дани Тренчева

Кирил Петков и началникът на кабинета му са карантирани

Дани Тренчева

ЕС разрешава на страните членки съвместно закупуване на природен газ

Дани Тренчева

Близо 100 млрд. долара са откраднати от програмите за подпомагане след COVID в САЩ

Дани Тренчева

Leave a Comment