09.12.2023
България Политика

Парламентарните групи имат 20-дневен срок за предложения за управител на БНБ

Парламентът прие процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Българската народна банка (БНБ), представяне и публично оповестяване на документите и изслушване на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси в парламента, както и за избор от Народното събрание. Решението беше взето със 145 гласа „за“, без „против“ и три гласа „въздържал се“. 

Предложенията за управител на БНБ се правят от парламентарните групи и се внасят в писмена форма в Комисията по бюджет и финанси чрез председателя на Народното събрание в 20-дневен срок от приемане на процедурните правила, се посочва в решението.

Съгласно Закона за БНБ, за членове на управителния съвет се избират и назначават хора с високи нравствени качества, които са изтъкнати професионалисти в сферата на икономиката, финансите и банковото дело.

Предложенията за управител на БНБ се публикуват на интернет страницата на Народното събрание в срок не по-късно от седем дни преди изслушването на кандидатите, пише в процедурните правила. Юридически лица с нестопанска цел и професионални организации не по-малко от три дни преди изслушването на кандидатите в бюджетната комисия могат да представят становища за кандидатите, включващи и въпроси, които да им бъдат поставени. При изслушването кандидатите представят концепция за дейността на БНБ. 

При гласуването в пленарната зала за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. 

В дискусията по предложените правила единствен взе думата Петър Чобанов (ДПС), който отбеляза важността на настоящата процедура. БНБ е стожер на финансовата стабилност или поне така трябва да бъде, каза той. Чобанов посочи също, че БНБ има водеща роля в преговорите за приемане на еврото. Трябва да сме сигурни, че когато се предлага и избира управител, той ще отговаря на изискванията, коментира депутатът от ДПС и декларира, че ПГ на ДПС ще подкрепи предложените правила.

Източник: БТА

Снимка: БГНЕС

Related posts

Руското външно министерство: НАТО да се изтегли от България и Румъния

Дани Тренчева

Започва изплащане на преизчислените пенсии и месечната добавка от 60 лв.

Дани Тренчева

Симов: Бойкотът на ГЕРБ по време на речта на Радев говори много зле за тях

Дани Тренчева

МЗ с препоръки: Кога да си сложим бустерна доза от ваксината на Janssen

Дани Тренчева

Контрабандни златни накити за над 270 000 лева задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево

Дани Тренчева

Акад. Петрунов: На здравната система няма да ѝ е лесно с Омикрон

Дани Тренчева

Leave a Comment