26.06.2022
България Политика

Парламентарните групи имат 20-дневен срок за предложения за управител на БНБ

Парламентът прие процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Българската народна банка (БНБ), представяне и публично оповестяване на документите и изслушване на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси в парламента, както и за избор от Народното събрание. Решението беше взето със 145 гласа „за“, без „против“ и три гласа „въздържал се“. 

Предложенията за управител на БНБ се правят от парламентарните групи и се внасят в писмена форма в Комисията по бюджет и финанси чрез председателя на Народното събрание в 20-дневен срок от приемане на процедурните правила, се посочва в решението.

Съгласно Закона за БНБ, за членове на управителния съвет се избират и назначават хора с високи нравствени качества, които са изтъкнати професионалисти в сферата на икономиката, финансите и банковото дело.

Предложенията за управител на БНБ се публикуват на интернет страницата на Народното събрание в срок не по-късно от седем дни преди изслушването на кандидатите, пише в процедурните правила. Юридически лица с нестопанска цел и професионални организации не по-малко от три дни преди изслушването на кандидатите в бюджетната комисия могат да представят становища за кандидатите, включващи и въпроси, които да им бъдат поставени. При изслушването кандидатите представят концепция за дейността на БНБ. 

При гласуването в пленарната зала за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. 

В дискусията по предложените правила единствен взе думата Петър Чобанов (ДПС), който отбеляза важността на настоящата процедура. БНБ е стожер на финансовата стабилност или поне така трябва да бъде, каза той. Чобанов посочи също, че БНБ има водеща роля в преговорите за приемане на еврото. Трябва да сме сигурни, че когато се предлага и избира управител, той ще отговаря на изискванията, коментира депутатът от ДПС и декларира, че ПГ на ДПС ще подкрепи предложените правила.

Източник: БТА

Снимка: БГНЕС

Related posts

Гешев пита какво става със СРС-тата на спецпрокуратурите след закриването им

Евакуираха мол в София

Дани Тренчева

Оцелял след инцидента на „Струма” твърди, че спасените не са 7, а 8

Дани Тренчева

Учениците ще посещават индивидуалните часове и изпити в училище без COVID тестове

Дани Тренчева

Иван Гешев покани Надежда Йорданова и Христо Иванов на дебат за промените в Закона за съдебната власт

admin

Прокуратурата проверява Бойко Рашков

Дани Тренчева

Leave a Comment