08.06.2023
Икономика Свят

Очаква се успокояване при цените на петрола

Това прогнозират от Международната агенция за енергетика

Повишението на цените на петрола, предизвикано от световното икономическо възстановяване, може да отслабне в резултат на нарастване на предлагането, най-вече от САЩ. Това прогнозира днес Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от световните агенции.

Световният петролен пазар остава стегнат по всички показатели, но на хоризонта може да се задава почивка от ценовото покачване поради нарастване на предлагането, според МАЕ.

Досега петролът поскъпваше с рестарта на световната икономика, докато предлагането от страните производителки остана ограничено. Барел суров петрол е прибавил 20 долара към цената си между края на август и средата на октомври, преди да достигне плато през последните седмици от около 80 долара, припомня АФП.

Производството на петрол е нараснало с 1,4 милиона барела дневно през октомври до общо 97,7 милиона барела дневно, като половината от растежа се дължи на възстановяването на американския добив.

Очаква се през ноември и декември показателят да се повиши с още 1,5 милиона барела дневно, отново заради предлагането от САЩ, и макар страните износителки от ОПЕК+ да не откликват на призивите да увеличат по-бързо предлагането.

МАЕ остави почти непроменена прогнозата си за търсенето на петрол за тази и идната година, очаквайки увеличение от 5,5 милиона барела дневно и 3,4 милиона барела дневно съответно.
Организацията е преразгледала възходящо допусканията си за средна цена на Брента до 79,40 долара за барел за 2022 година и 71,50 долара за барел за 2021 година, посочва Ройтерс.

Публикуваме предположенията си за цените, когато преценяваме, че това може да бъде полезно за разбирането на прогнозата ни, поясни агенцията.

Тъй като сегашните цени се повишават все повече, те започват да оказват значително влияние върху търсенето, обясняват още от МАЕ.

Източник: БТА

Related posts

Оставката на Заев се отлага заради трагедията в България

Дани Тренчева

Ракета е ударила българско село край Одеса, един човек е загинал

Дани Тренчева

Двама души бяха спасени в днешния девети ден след земетресенията в Турция

admin

Експерт: Цената на бензина може да достигне и 3 лева

Заради скъпия ток: С колко ще поскъпне почивката в родните курорти?

Дани Тренчева

БНБ: Има ĸpeдитeн pиcĸ в бaлaнca нa бaнĸoвaтa cиcтeмa

admin

Leave a Comment