25.04.2024
Икономика Свят

Очаква се успокояване при цените на петрола

Това прогнозират от Международната агенция за енергетика

Повишението на цените на петрола, предизвикано от световното икономическо възстановяване, може да отслабне в резултат на нарастване на предлагането, най-вече от САЩ. Това прогнозира днес Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от световните агенции.

Световният петролен пазар остава стегнат по всички показатели, но на хоризонта може да се задава почивка от ценовото покачване поради нарастване на предлагането, според МАЕ.

Досега петролът поскъпваше с рестарта на световната икономика, докато предлагането от страните производителки остана ограничено. Барел суров петрол е прибавил 20 долара към цената си между края на август и средата на октомври, преди да достигне плато през последните седмици от около 80 долара, припомня АФП.

Производството на петрол е нараснало с 1,4 милиона барела дневно през октомври до общо 97,7 милиона барела дневно, като половината от растежа се дължи на възстановяването на американския добив.

Очаква се през ноември и декември показателят да се повиши с още 1,5 милиона барела дневно, отново заради предлагането от САЩ, и макар страните износителки от ОПЕК+ да не откликват на призивите да увеличат по-бързо предлагането.

МАЕ остави почти непроменена прогнозата си за търсенето на петрол за тази и идната година, очаквайки увеличение от 5,5 милиона барела дневно и 3,4 милиона барела дневно съответно.
Организацията е преразгледала възходящо допусканията си за средна цена на Брента до 79,40 долара за барел за 2022 година и 71,50 долара за барел за 2021 година, посочва Ройтерс.

Публикуваме предположенията си за цените, когато преценяваме, че това може да бъде полезно за разбирането на прогнозата ни, поясни агенцията.

Тъй като сегашните цени се повишават все повече, те започват да оказват значително влияние върху търсенето, обясняват още от МАЕ.

Източник: БТА

Related posts

ЕК приветства политическото споразумение за роумингa

Дани Тренчева

Икономист: България все още се снабдява с руски петрол, няма оправдание за вдигане на цените

Дани Тренчева

Извънредно положение в части на Сърбия заради обилен снеговалеж

Дани Тренчева

Социалният министър: Няма да има по-ниска пенсия за януари спрямо декември

Дани Тренчева

Облекчават част от ограниченията за заведенията в Гърция

Дани Тренчева

Международният ден на жената е!

Дани Тренчева

Leave a Comment