09.12.2023
България

Отново липса на жизненоважни лекарства за бременни в аптеките

Пациенти отново сигнализираха за недостиг на важни медикаменти в аптеките. Поради липсата на жизненоважните дози хепарин, родни лекари организираха кампания за взаимопомощ между нуждаещите си, конкретно насочена към бременните жени с тромбофилия. Йоанна Лечева, преминала през трудностите на заболяването, е инициатор на кампанията.

„По време на двете ми бременности намирането на лекарствата беше изключтиелно трудно. Пандемията допълнително усложни ситуацията. Затова се роди идеята за тази инициатива. В медицински център в София сме разположили кошница, в която всеки, които има в повече от медикаментите, може да остави, а всяка нуждаеща се жена да вземе”, обясни Лечева.

Репродуктивният хирург Александър Калчев добави, че проблемът с недостига на лекарства е изключително голям, като и процентът на нуждаещите се бременни не е малък.

„Проблемът с тромбофилията е решим единствено чрез лечение. За наша радост интересът към инициативата ни е изключително голям”, допълва той.

Акушер-гинекологът д-р Александърт Кобаков коментира още, че поради липсата на лекарствата в родните аптеки, голяма част от пациентите са принудени да си ги набавят от чужбина.

Източник: NOVA

Related posts

Изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот: Радев воюва с Нинова

admin

 Иван Иванов относно евентуални преговори с „Газпром”

admin

Глобяват „Възраждане“ за неносене на маски в парламента

Дани Тренчева

Тир се заби в къща в Монтанско

И надзирателите в затворите излизат на протест – за какво настояват

Дани Тренчева

Православната църква почита паметта на Свети пророк Наум

Дани Тренчева

Leave a Comment