19.04.2024
България

Отново липса на жизненоважни лекарства за бременни в аптеките

Пациенти отново сигнализираха за недостиг на важни медикаменти в аптеките. Поради липсата на жизненоважните дози хепарин, родни лекари организираха кампания за взаимопомощ между нуждаещите си, конкретно насочена към бременните жени с тромбофилия. Йоанна Лечева, преминала през трудностите на заболяването, е инициатор на кампанията.

„По време на двете ми бременности намирането на лекарствата беше изключтиелно трудно. Пандемията допълнително усложни ситуацията. Затова се роди идеята за тази инициатива. В медицински център в София сме разположили кошница, в която всеки, които има в повече от медикаментите, може да остави, а всяка нуждаеща се жена да вземе”, обясни Лечева.

Репродуктивният хирург Александър Калчев добави, че проблемът с недостига на лекарства е изключително голям, като и процентът на нуждаещите се бременни не е малък.

„Проблемът с тромбофилията е решим единствено чрез лечение. За наша радост интересът към инициативата ни е изключително голям”, допълва той.

Акушер-гинекологът д-р Александърт Кобаков коментира още, че поради липсата на лекарствата в родните аптеки, голяма част от пациентите са принудени да си ги набавят от чужбина.

Източник: NOVA

Related posts

Румен Радев към ИТН: Вече доказахте себе си като част от промяната на България

Дани Тренчева

Шести провал на опита за избор на председател на парламента

admin

Прогноза за вримето

admin

Васил Велев: Членството на България в ОИСР означава постигнати стандарти

Дани Тренчева

Отлагат обработването на пътна настилка в участъка на изгорелия автобус на „Струма“

Дани Тренчева

СЕМ осъди сайтове за публикуването на кадри със смъртта на Денис Теофиков, сезира ГДБОП

Дани Тренчева

Leave a Comment