23.02.2024
България Темида

Осъдиха родители, оставили децата си без надзор

Районният съд в Монтана осъди родители на две малки деца за това, че са ги оставили без надзор и те тръгнали сами по улиците на Монтана, съобщиха от Съдебната палата в града.

На 31 май 2022 година подсъдимите Д. И. Д. и Е. Й. В. се скарали и майката напуснала апартамента, в който живеели. На другия ден бащата отишъл на работа и оставил сами в жилището, токът на което бил изключен заради неплатени сметки, децата Д. Д. И., който е на седем години и М. И. Д. на 1,5 години.

Децата се уплашили, излезли от апартамента и тръгнали по улиците на Монтана да търсят майка си. Те били открити мръсни и гладни от служител на Общинското предприятие „Чистота“ и за случая са уведомени социалните служби и отдел „Закрила на детето“. Двете деца са настанени в приемно семейство, а срещу майката и бащата е образувано досъдебно производство за оставените без надзор и грижи малолетни деца, с което е била създадена опасност за тяхното физическо и душевно развитие. Според Наказателния кодекс деянието е престъпление против брака, семейството и младежта и се наказва с „Лишаване от свобода“ до три години, както и с обществено порицание.

Съдът е признал родителите за виновни и е осъдил майката Е. Й. В. на шест месеца пробация и обществено порицание чрез прочитане на присъдата по местния радиовъзел, а бащата Д. И. Д. е осъден на глоба от хиляда лева.

Присъдата може да се обжалва или протестира в 15-дневен срок пред Окръжния съд в Монтана.

От Съдебната палата в Монтана съобщиха за БТА, че в последните години в съдилищата в региона са произнесени и други присъди за престъпления срещу брака, семейството и младежта. Осъдени са родители на непълнолетни и малолетни младоженци, които разрешили момчета и момичета под 18 години да сключат неофициален брак помежду си, да съжителстват и имат деца, въпреки крехката си възраст.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Специализирана прокуратура привлече като обвиняем български генерал от резерва за шпионаж в полза на чужда държава

Дани Тренчева

До три добавки ще получат пенсионерите през месец феврвуари

Дани Тренчева

Над 753 хил. годишни е-винетки изтичат в първите два месеца на 2022 г.

Дани Тренчева

Проф. Сербезова спря временно сливането на „Лозенец” със СБАЛ по детски болести

Дани Тренчева

Кацаров: Не се налага въвеждането на локдаун

Дани Тренчева

България и РС Македония отбелязват 120 г. от смъртта на Гоце Делчев поотделно

admin

Leave a Comment