03.10.2023
България Политика

Оставките в ДБ няма да попречат на преговорите за кабинет

„Аз нося отговорност за този резултат. Този резултат е много лош. Той изисква сериозно преосмисляне на курса и представителството, което „Да, България“ има.“ Това е оценката, която съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов даде за представянето на демократичното обединение на парламентарните и президентски избори в неделя. В понеделник Иванов обяви и решението си да подаде оставка като председател на „Да, България“. От изявлението стана ясно, че оставки подават и останалите членове на Изпълнителния съвет на партията.

Малко по-късно се разбра още, че Изпълнителният съвет на „Зелено движение“ и неговите председатели Владислав Панев и Борислав Сандов също ще подадат оставка, както и лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, предава КАПИТАЛ.

Това обаче няма да доведе до безвластие нито в трите формации, нито в коалицията „Демократична България“. До (евентуалната) смяна на партийните ръководства на трите формации, което трябва да стане след свикване на висшите им органи, Панев, Сандов, Атанасов и Иванов ще останат начело както на партиите си, така и на „Демократична България“. Те ще участват и в преговорите в новия парламент за бъдеща управленска коалиция с мандат на „Продължаваме промяната“. А в коментари за „Капитал“ членовете на „Да, България“ Калоян Янков и Манол Пейков, независимо един от друг направиха предположение, че националната конференция може и да преизбере Христо Иванов като председател, тъй като той е естественият ѝ лидер, визионер и е трудно да се представи бъдещето на тази формация без него в ръководството. Янков е член на Изпълнителния съвет в оставка, а Пейков – на Националния съвет.

До тази развръзка се стигна след сериозния спад в подкрепата за „Демократична България“ на парламентарните избори в сравнение с предишните два вота през тази година. При обработени 99.51% от изборните протоколи, за „Демократична България“ са гласували само 6.34% от гласоподавателите, или 164 707 души.

Резултатът в неделя сериозно преобърна възходящата подкрепа за ДБ от предишните два вота. На изборите през юли 345 331 души (12.64%) подкрепиха обединението, а през април за тях гласуваха 302 280 (9.45%) от гласоподавателите. Според Иванов причините за слабото представяне на ДБ на третите парламентарни избори за годината са „най-различни“. Допълнителен негатив за „Демократична България“ е и провалът на кандидатпрезидентската двойка, подкрепена от коалицията.

„Съвместяването на парламентарна и президентска кампания, безпрецедентно сложно решение в българската политика, очевидно на нас не ни се удаде никак добре, посланията на влизане в кампанията, съставът на листите, организационното състояние на „Да, България“, за което аз отговарям“ – това са основните фактори, които Иванов изреди като допринесли за неблагоприятната развръзкаРешението на Иванов и на колегите му в обединението беше коментирано в социалните мрежи и като първия случай от много дълго време на поемане на политическа отговорност за загуба на избори.

Related posts

Ресторантьорите: Ще водим война с държавата, викайте танковете срещу нас

Дани Тренчева

Възобновиха проверките за продажба на райски газ

admin

Медици от Видин започват гладна стачка

Дани Тренчева

2347 училища и в 1799 детски градини отварят врати за новата учебна година

admin

Инфекционист: В началото на януари ни очаква пик на заболеваемостта

Дани Тренчева

Повдигнаха обвинение на Явор Бахаров за притежание на наркотици

admin

Leave a Comment