27.07.2024
България Политика

Оставките в ДБ няма да попречат на преговорите за кабинет

„Аз нося отговорност за този резултат. Този резултат е много лош. Той изисква сериозно преосмисляне на курса и представителството, което „Да, България“ има.“ Това е оценката, която съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов даде за представянето на демократичното обединение на парламентарните и президентски избори в неделя. В понеделник Иванов обяви и решението си да подаде оставка като председател на „Да, България“. От изявлението стана ясно, че оставки подават и останалите членове на Изпълнителния съвет на партията.

Малко по-късно се разбра още, че Изпълнителният съвет на „Зелено движение“ и неговите председатели Владислав Панев и Борислав Сандов също ще подадат оставка, както и лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, предава КАПИТАЛ.

Това обаче няма да доведе до безвластие нито в трите формации, нито в коалицията „Демократична България“. До (евентуалната) смяна на партийните ръководства на трите формации, което трябва да стане след свикване на висшите им органи, Панев, Сандов, Атанасов и Иванов ще останат начело както на партиите си, така и на „Демократична България“. Те ще участват и в преговорите в новия парламент за бъдеща управленска коалиция с мандат на „Продължаваме промяната“. А в коментари за „Капитал“ членовете на „Да, България“ Калоян Янков и Манол Пейков, независимо един от друг направиха предположение, че националната конференция може и да преизбере Христо Иванов като председател, тъй като той е естественият ѝ лидер, визионер и е трудно да се представи бъдещето на тази формация без него в ръководството. Янков е член на Изпълнителния съвет в оставка, а Пейков – на Националния съвет.

До тази развръзка се стигна след сериозния спад в подкрепата за „Демократична България“ на парламентарните избори в сравнение с предишните два вота през тази година. При обработени 99.51% от изборните протоколи, за „Демократична България“ са гласували само 6.34% от гласоподавателите, или 164 707 души.

Резултатът в неделя сериозно преобърна възходящата подкрепа за ДБ от предишните два вота. На изборите през юли 345 331 души (12.64%) подкрепиха обединението, а през април за тях гласуваха 302 280 (9.45%) от гласоподавателите. Според Иванов причините за слабото представяне на ДБ на третите парламентарни избори за годината са „най-различни“. Допълнителен негатив за „Демократична България“ е и провалът на кандидатпрезидентската двойка, подкрепена от коалицията.

„Съвместяването на парламентарна и президентска кампания, безпрецедентно сложно решение в българската политика, очевидно на нас не ни се удаде никак добре, посланията на влизане в кампанията, съставът на листите, организационното състояние на „Да, България“, за което аз отговарям“ – това са основните фактори, които Иванов изреди като допринесли за неблагоприятната развръзкаРешението на Иванов и на колегите му в обединението беше коментирано в социалните мрежи и като първия случай от много дълго време на поемане на политическа отговорност за загуба на избори.

Related posts

Хороскоп за 17 ноември: Прекрасен ден за 2 зодии

admin

Увеличават се обажданията на телефонната линия за психологическа подкрепа на МОН

Дани Тренчева

Кандидатът за управител на БНБ Любомир Каримански заплашван да се откаже

admin

Бурен вятър на изток, дъжд на запад

admin

Окончателно: Десислава Тодорова вече не е кмет на Борован, предстоят нови избори

Пламен Димитров: В момента разрушават пенсионния модел

Дани Тренчева

Leave a Comment