24.04.2024
България Политика

Оставките в ДБ няма да попречат на преговорите за кабинет

„Аз нося отговорност за този резултат. Този резултат е много лош. Той изисква сериозно преосмисляне на курса и представителството, което „Да, България“ има.“ Това е оценката, която съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов даде за представянето на демократичното обединение на парламентарните и президентски избори в неделя. В понеделник Иванов обяви и решението си да подаде оставка като председател на „Да, България“. От изявлението стана ясно, че оставки подават и останалите членове на Изпълнителния съвет на партията.

Малко по-късно се разбра още, че Изпълнителният съвет на „Зелено движение“ и неговите председатели Владислав Панев и Борислав Сандов също ще подадат оставка, както и лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, предава КАПИТАЛ.

Това обаче няма да доведе до безвластие нито в трите формации, нито в коалицията „Демократична България“. До (евентуалната) смяна на партийните ръководства на трите формации, което трябва да стане след свикване на висшите им органи, Панев, Сандов, Атанасов и Иванов ще останат начело както на партиите си, така и на „Демократична България“. Те ще участват и в преговорите в новия парламент за бъдеща управленска коалиция с мандат на „Продължаваме промяната“. А в коментари за „Капитал“ членовете на „Да, България“ Калоян Янков и Манол Пейков, независимо един от друг направиха предположение, че националната конференция може и да преизбере Христо Иванов като председател, тъй като той е естественият ѝ лидер, визионер и е трудно да се представи бъдещето на тази формация без него в ръководството. Янков е член на Изпълнителния съвет в оставка, а Пейков – на Националния съвет.

До тази развръзка се стигна след сериозния спад в подкрепата за „Демократична България“ на парламентарните избори в сравнение с предишните два вота през тази година. При обработени 99.51% от изборните протоколи, за „Демократична България“ са гласували само 6.34% от гласоподавателите, или 164 707 души.

Резултатът в неделя сериозно преобърна възходящата подкрепа за ДБ от предишните два вота. На изборите през юли 345 331 души (12.64%) подкрепиха обединението, а през април за тях гласуваха 302 280 (9.45%) от гласоподавателите. Според Иванов причините за слабото представяне на ДБ на третите парламентарни избори за годината са „най-различни“. Допълнителен негатив за „Демократична България“ е и провалът на кандидатпрезидентската двойка, подкрепена от коалицията.

„Съвместяването на парламентарна и президентска кампания, безпрецедентно сложно решение в българската политика, очевидно на нас не ни се удаде никак добре, посланията на влизане в кампанията, съставът на листите, организационното състояние на „Да, България“, за което аз отговарям“ – това са основните фактори, които Иванов изреди като допринесли за неблагоприятната развръзкаРешението на Иванов и на колегите му в обединението беше коментирано в социалните мрежи и като първия случай от много дълго време на поемане на политическа отговорност за загуба на избори.

Related posts

Непълнолетен младеж катастрофира с колата на баща си

admin

Борисов: Ще подкрепим бюджет, в който да се отделят повече пари за армията

Дани Тренчева

Убиха мъж по време на празненство в Първомай

Дани Тренчева

ЦИК ще плати половината от договора за логистиката на машинния вот

Дани Тренчева

Стряскаща статискика на „Пътна полиция“ – София

admin

БСП върна мандата на Радев, а той упрекна властта за хаоса в енергетиката

admin

Leave a Comment