02.02.2023
България

Омбудсманът настоя за увеличение на компенсациите за битовите потребители на природен газ

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на финансите Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов, в което ги информира за множество жалби и сигнали от граждани заради Програмата за компенсиране на битови клиенти на природен газ и топлофикационни дружества. Това съобщават от пресцентъра на обществения защитник.

Съгласно Програмата за компенсиране, битовите клиенти на природен газ се подпомагат с определени суми за консумацията на един мегаватчас гориво, като в стойността не е включен ДДС.

Омбудсманът подчертава, че гражданите са разочаровани от малките компенсации, несъизмерими с безпрецедентното повишение на регулираните цени за природен газ и настояват за приемане на изменения, с които стойността на подкрепата да се увеличи, например с размера на ДДС.

Общественият защитник посочва, че след като се е запознала с Програмата за компенсиране, приложение към РМС № 31/25.01.2022 г., както и с РМС № 93/25.02.2022 г. за изменението й, е напълно съгласна с констатацията, че съществува риск битовите клиенти на природен газ да не могат да покриват драстично повишените си сметки.

„Смятам, че искането на гражданите за увеличаване на размера на подкрепата е напълно в духа на заявения от правителството принцип, че размерът на компенсациите са изчислява като 50% от разликата между цената на обществен доставчик, одобрена от КЕВР за съответния месец и прогнозната цена за съответното тримесечие, съгласно Решение на КЕВР № Ц-26 от 1 юли 2021 г., като се има предвид, че гражданите заплащат цените с ДДС“, пише проф. Ковачева.

Тя припомня, че битовите клиенти на природен газ са единствените, които  останаха незащитени от мораториума върху измененията на регулираните цени на електрическата и топлинната енергия и питейната вода, въведен от 47-ото Народно събрание през декември 2021 г.

Според омбудсмана е тревожно продължаващото поскъпване на природния газ и на останалите енергийните източници в международен мащаб, заради което настоява за удължаване на компенсаторните мерки.

„Разбираемо е голямото безпокойство на гражданите от нарастването на енергийните цени, поради което смятам за наложително прилагането на Програмата за компенсиране на битовите клиенти на природен газ да продължи до нормализиране на ситуацията на енергийните пазари при съответни изменения на сумите за подкрепа“, пише още омбудсманът.

За да бъдат адекватно подпомогнати битовите клиенти на природен газ, Ковачева предлага да се извърши нова оценка на поставения проблем. Освен това тя посочва, че е справедливо измененията да бъдат приложени със задна дата – от м. декември 2021 г.

Related posts

Прогноза за времето

admin

ДБ обсъжда дали да подкрепи кабинет на Кирил Петков, без да излъчва министри

Дани Тренчева

Изпълнителната агенция по околна среда ще следи на място за качеството на въздуха в района на с. Калотина

admin

Ще се отразят ли здравните мерки на вота на 14 ноември

Дани Тренчева

Радостин Василев: ИТН със сигурност няма да е част от следващия парламент

admin

Скривалище на ТЕЦ „Бобов дол“ може да побере стотици хора в централата

Дани Тренчева

Leave a Comment