20.04.2024
България

Омбудсманът иска от премиера компенсации за битовите клиенти на газ

В препоръка до премиера Кирил Петков омбудсманът Диана Ковачева настоява за спешни и адекватни мерки за компенсация на битовите клиенти на природен газ заради високите цени на синьото гориво.

Повод за препоръката са  множество жалби на граждани, постъпващи ежедневно в институцията на омбудсмана във връзка с екстремно високите цени на природния газ.

Диана Ковачева акцентира, че след наложения от парламента мораториум върху цените на тока, ВиК услугите и топлоенергията, очакванията на хората са да получат подкрепа от държавата за настъпилото безпрецедентно повишение на цените на синьото гориво, както и подходяща защита срещу нови поскъпвания, каквито са прогнозите на международните газови пазари.

„Понастоящем цените на природния газ за домакинствата са повече от два пъти по-високи в сравнение със същия период на миналата година Толкова голямо поскъпване за една година е без аналог за последните десетилетия“, пише омбудсманът.

Ковачева подчертава още, че съгласно действащата нормативна уредба в България, регулираните цени на природния газ са единствените, които се изменят ежемесечно.

Източник: БНР

Снимка: ombudsman.bg

Related posts

Социалният министър: Няма да има по-ниска пенсия за януари спрямо декември

Дани Тренчева

МРРБ обеща заплати на служителите от пътностроителния бранш до края на седмицата

Дани Тренчева

Веселин Марешки се кандидатира за президент

Дани Тренчева

Задържаха за втори път заподозрян, че е получил милиони за „Хемус”

Дани Тренчева

Личните лекари вече могат да преглеждат онлайн

Дани Тренчева

Безредици в парламента: БСП и „Възраждане“ се сблъскаха за въглищните централи

admin

Leave a Comment