27.01.2022
България

Омбудсманът иска от премиера компенсации за битовите клиенти на газ

В препоръка до премиера Кирил Петков омбудсманът Диана Ковачева настоява за спешни и адекватни мерки за компенсация на битовите клиенти на природен газ заради високите цени на синьото гориво.

Повод за препоръката са  множество жалби на граждани, постъпващи ежедневно в институцията на омбудсмана във връзка с екстремно високите цени на природния газ.

Диана Ковачева акцентира, че след наложения от парламента мораториум върху цените на тока, ВиК услугите и топлоенергията, очакванията на хората са да получат подкрепа от държавата за настъпилото безпрецедентно повишение на цените на синьото гориво, както и подходяща защита срещу нови поскъпвания, каквито са прогнозите на международните газови пазари.

„Понастоящем цените на природния газ за домакинствата са повече от два пъти по-високи в сравнение със същия период на миналата година Толкова голямо поскъпване за една година е без аналог за последните десетилетия“, пише омбудсманът.

Ковачева подчертава още, че съгласно действащата нормативна уредба в България, регулираните цени на природния газ са единствените, които се изменят ежемесечно.

Източник: БНР

Снимка: ombudsman.bg

Related posts

Тийнейджъри се сбиха в автобус в София, единият е арестуван

Дани Тренчева

Прогноза за времето 23 декември 2021

Дани Тренчева

НС преразпредели 1,2 млрд. лв. за пенсионерите и бизнеса

Дани Тренчева

СЗО: Да не се затварят училищата в Европа като мярка срещу COVID-19

Дани Тренчева

Заради скъпия ток: С колко ще поскъпне почивката в родните курорти?

Дани Тренчева

От днес стартира третата предизборна кампания за 2021 г.

Дани Тренчева

Leave a Comment