03.10.2022
България

Омбудсманът иска от премиера компенсации за битовите клиенти на газ

В препоръка до премиера Кирил Петков омбудсманът Диана Ковачева настоява за спешни и адекватни мерки за компенсация на битовите клиенти на природен газ заради високите цени на синьото гориво.

Повод за препоръката са  множество жалби на граждани, постъпващи ежедневно в институцията на омбудсмана във връзка с екстремно високите цени на природния газ.

Диана Ковачева акцентира, че след наложения от парламента мораториум върху цените на тока, ВиК услугите и топлоенергията, очакванията на хората са да получат подкрепа от държавата за настъпилото безпрецедентно повишение на цените на синьото гориво, както и подходяща защита срещу нови поскъпвания, каквито са прогнозите на международните газови пазари.

„Понастоящем цените на природния газ за домакинствата са повече от два пъти по-високи в сравнение със същия период на миналата година Толкова голямо поскъпване за една година е без аналог за последните десетилетия“, пише омбудсманът.

Ковачева подчертава още, че съгласно действащата нормативна уредба в България, регулираните цени на природния газ са единствените, които се изменят ежемесечно.

Източник: БНР

Снимка: ombudsman.bg

Related posts

Петков: Исканата оставка на Мирослав Иванов е провокация

5 023 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие

Дани Тренчева

Задържаха за втори път заподозрян, че е получил милиони за „Хемус”

Дани Тренчева

Бившата шефка на СЕМ Бетина Жотева вече работи за Гешев

Ръководителите на специализираните съд и прокуратура за закриването им

admin

Смърт след полицейско задържане разследват в Стара Загора

admin

Leave a Comment