29.03.2024
България

Омбудсманът Диана Ковачева поиска от НОИ да информира служебно за новите пенсии

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до управителя на НОИ  Ивайло Иванов, в която настоява пенсионерите да получат служебно разпорежданията, в които са посочени преизчислените им пенсии.

„Все повече граждани се обръщат с въпроси относно възможността да получат своевременно информация за новия размер на пенсиите им, след тяхното преизчисляване от 25 декември 2021 г. Те изразяват притеснение от невъзможността да получат своевременно информация и при несъгласие или съмнение за допусната грешка, да могат да обжалват административният акт, с който се извършва това преизчисление. Притеснението е породено и от практиката на Националния осигурителен институт (НОИ) да не изпращат разпорежданията, с които служебно се преизчисляват пенсиите на техните адресати, като тези разпореждания могат да бъдат предоставяни само след изричното им поискване“, пише проф. Ковачева.

Предвид решението на законодателя за служебно преизчисляване на размера на всички пенсии от 25 декември 2021 г., тя смята, че трябва да се разгледа възможността разпорежданията, с които ще бъде удостоверен новия размер на пенсиите, да бъдат изпратени по съответния законов ред на всички пенсионери. Още повече, че самите разпореждания, освен с уведомителен характер, са и годни за обжалване административни актове.

Общественият защитник предупреждава също, че не бива да се допуска ситуация, в която възрастните хора, включително и тези с влошено здравословно състояние, да бъдат поставяни в условия, в които да застрашат още повече здравето си, отивайки до офисите на НОИ, особено в момент на увеличаващите се случай на COVID-19 и в разгара на четвъртата вълна на епидемията, за да подадат своите искания за получаване на разпорежданията, с които е преизчислена пенсията им

„В тази връзка, с цел предотвратяване струпването на множество хора пред офисите на НОИ, а и за намаляване на административната тежест за гражданите, препоръчвам да бъде обмислена възможност за служебно изпращане на изготвените от длъжностните лица на НОИ разпореждания на всички пенсионери“, пише още омбудсманът.

Related posts

Блъснаха мъж на пешеходна пътека в София

admin

Борисов приветства декларацията на „Демократична България“

admin

Черна статистика

admin

Двете преговарящи коалиции се разбраха Росен Желязков да бъде председател на парламента

admin

Продължава акцията за изчезналите рибари в язовир „Мандра“

admin

Черна статистика

admin

Leave a Comment