09.02.2023
Култура и изкуство Пулсът на Югозапада Симитли

Обредни ритуали, свързани със Св. Екатерина, пазени и предавани десетилетия наред, оживяха с помощта на децата от група „Мечета“, филиал „Ян Бибиян“ към ДГ „Радост“

„Из родопските села , щерко, поверие има, че Света Катерина, както там я наричат, огнените болести лекува…“ – из книгата „Думам ти щерко”, авт. Нели Овнарска – Милушева

На 24 ноември, почитаме празника на света Екатерина. На този ден обичаят повелява младите майки да месят погача с мълчана вода като жената, която меси погачата, откъсва малко парче и оформя кравайче. Погачата и кравайчето се пекат, намазват се с мед и кравайчето се окачва на вратата или се хвърля на покрива – дар за баба шарка, а тя обича сладкото. Погачата се раздава за здраве с думите „Да ни е на помощ Света Екатерина“.

Най-малките от група „Мечета“, филиал „Ян Бибиян” на Детска градина „Радост“, съвместно със своите родители и учители почетоха празника. Обредните ритуали, пазени и предавани десетилетия наред от българското семейство оживяха и затаили дъх децата се потопиха в магията им.

Рано сутринта на 24 ноември младите майки месиха питки за здраве. С радост в обредния ритуал се включиха и децата, за да запомнят, съхраняват и предават българските традиции. Малкото кравайче, намазано с мед, те окачиха на входовете на своите домове, за да бъдат здрави децата и да не боледуват .

С любов, интерес и обич те изобразиха образа на Света Екатерина, пазителка на детското здраве.

Инициативата е вдъхновена от книгата на Нели Овнарска – Милушава – „Думам ти щерко”, като в рамките ѝ децата от всички филиали на ДГ „Радост” да бъдат запознати с по един църковен празник, описан в изданието на авторката. Идеята е на директора на Детска градина „Радост„ Виктория Янчева.

Related posts

Димитровден е – традиции и обичаи на празника

Дани Тренчева

ДЕРБИТО НА ОБЩИНА СИМИТЛИ! ФК „Долно Осеново“ се изправя срещу ФК „Ветрен“ (Полена)

Установиха кой е потрошилият над 20 коли в Благоевград

Дани Тренчева

Прекрасен ден за две зодии, други трябва да внимават с паричните дела

admin

Община Симитли кандидатства по нов социален проект

admin

В ЮЗУ „Неофит Рилски“ започва Националният студентски фестивал на изкуствата

Дани Тренчева

Leave a Comment