10.12.2023
Култура и изкуство Пулсът на Югозапада Симитли

Обредни ритуали, свързани със Св. Екатерина, пазени и предавани десетилетия наред, оживяха с помощта на децата от група „Мечета“, филиал „Ян Бибиян“ към ДГ „Радост“

„Из родопските села , щерко, поверие има, че Света Катерина, както там я наричат, огнените болести лекува…“ – из книгата „Думам ти щерко”, авт. Нели Овнарска – Милушева

На 24 ноември, почитаме празника на света Екатерина. На този ден обичаят повелява младите майки да месят погача с мълчана вода като жената, която меси погачата, откъсва малко парче и оформя кравайче. Погачата и кравайчето се пекат, намазват се с мед и кравайчето се окачва на вратата или се хвърля на покрива – дар за баба шарка, а тя обича сладкото. Погачата се раздава за здраве с думите „Да ни е на помощ Света Екатерина“.

Най-малките от група „Мечета“, филиал „Ян Бибиян” на Детска градина „Радост“, съвместно със своите родители и учители почетоха празника. Обредните ритуали, пазени и предавани десетилетия наред от българското семейство оживяха и затаили дъх децата се потопиха в магията им.

Рано сутринта на 24 ноември младите майки месиха питки за здраве. С радост в обредния ритуал се включиха и децата, за да запомнят, съхраняват и предават българските традиции. Малкото кравайче, намазано с мед, те окачиха на входовете на своите домове, за да бъдат здрави децата и да не боледуват .

С любов, интерес и обич те изобразиха образа на Света Екатерина, пазителка на детското здраве.

Инициативата е вдъхновена от книгата на Нели Овнарска – Милушава – „Думам ти щерко”, като в рамките ѝ децата от всички филиали на ДГ „Радост” да бъдат запознати с по един църковен празник, описан в изданието на авторката. Идеята е на директора на Детска градина „Радост„ Виктория Янчева.

Related posts

Хороскоп за 13 февруари! Кошмарен ден за две зодии

admin

Мирен протест пред болница „Пулс“ в подкрепа на Вова

Полицията погна автокрадците в страната! Властта удари автоджамбазите в София, Перник, Варна, Кюстендил и Дупница

admin

Крави и коне стряскат шофьори на пътя за Рилския манастир

admin

Работна среща по въпросите на туризма се проведе в Банско

admin

Катастрофа в Банско: Пострадали са мъж и жена

admin

Leave a Comment