27.03.2023
България

Обмислят по-скъпа вода за домакинствата, които харчат повече кубици

Това стана ясно на среща на министър Комитова с шефа на КЕВР

Обмисля се въвеждане на диференцирана цена на ВиК услугите. Така потребителите, които ползват до 3 куб. м вода месечно за един човек, каквато е общоприетата норма, ще плащат по една тарифа, а използваното по-голямо количество ще се заплаща на различна, по-висока цена. Това стана известно на среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, съобщиха от министерството.

Работим по проекта на Закон за ВиК и други нормативни актове с цел да осигурим на българските граждани вода, която е национално благо и стратегически отрасъл, на ниска, социално поносима цена, е казала министър Комитова. Промяната на законопроекта е ключова за изпълнението на проектите в отрасъл ВиК, които очакват финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост, е подчертала регионалният министър.

Първата ни задача е насочена към защита на обществения интерес. Подкрепяме всяка такава идея, е заявил Иван Иванов, цитиран в прессъобщението. Предстои провеждане на разговори на експертно ниво, на които ще бъдат дискутирани конкретни предложения за по-добра регулация на ВиК отрасъла.

По време на срещата е станало известно, че дружеството, което ще доставя електроенергия за ВиК холдинга и за ВиК оператори, вече е регистрирано по реда на Търговския закон и предстои да кандидатства пред КЕВР за лиценз.

В разговора са участвали също заместник-министър Валентин Граматиков, Цветелина Лазарова – началник на кабинета на регионалния министър, съветникът Атанас Паскалев, представители на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, експерти от ведомството, както и Димитър Кочков – член на КЕВР, и директорът на дирекция ВиК в комисията Ивайло Касчиев.

Източник: БТА

Related posts

Част от кейовата стена в лесопарк „Росенец“ е изградена без строителни книжа

Прогноза за времето

admin

Облаци и дъжд ни очакват днес! Готви ли ни изненада времето в следващите дни

admin

Министърът на вътрешните работи връчи наградата “Полицай на годината”

admin

Попова Коледа е!

Дани Тренчева

Регистрираните нови безработни тази година са близо 145 000 по-малко

Дани Тренчева

Leave a Comment