19.04.2024
България

Обвиненият от Специализираната прокуратура за шпионаж български генерал от резерва остава под домашен арест

Определената от Специализирания наказателен съд мярка за неотклонение „домашен арест“ на български генерал от резерва остава в сила, след като не бе обжалвана от него и защитата му в законоустановения срок.

На 02.03.2022 г.  висшият военен от резерва бе задържан и привлечен като обвиняем от Специализираната прокуратура за това, че се е поставил в услуга на чужда държава, извършвайки нерегламентирана разузнавателна дейност.

На 03.03.2022 г. в закрито съдебно заседание съдът прие, че в кориците на делото са налице достатъчно разумни основания за съпричастност на обвиняемия към вмененото му престъпно деяние и определи втората по тежест мярка за процесуална принуда, отчитайки здравословното му състояние.

В хода на разследването бе установено, че висшият военен е имал достъп до класифицирана информация, отнасяща се до НАТО и ЕС. Събирал е данни за вътрешно-политически въпроси на Република България и ги е предавал на служител в чужда дипломатическа мисия – съветник в политическата секция на посолството на Руската Федерация в София.

Related posts

Прогноза за времето 10 февруари 2022

Деница Сачева: До края на годината ще има предсрочни изброи

Проф. Аргирова пред Кирил Петков: Има опасност България да стане COVID-гето

Дани Тренчева

Стефан Янев е получил покана за министър на отбраната

Дани Тренчева

Удължават платения отпуск за непедагогическия персонал в училищата и градините

Дани Тренчева

Кирил Петков: Време е за нулева толерантност към корупцията и кражбите

Дани Тренчева

Leave a Comment