29.05.2024
България

Обвиненият от Специализираната прокуратура за шпионаж български генерал от резерва остава под домашен арест

Определената от Специализирания наказателен съд мярка за неотклонение „домашен арест“ на български генерал от резерва остава в сила, след като не бе обжалвана от него и защитата му в законоустановения срок.

На 02.03.2022 г.  висшият военен от резерва бе задържан и привлечен като обвиняем от Специализираната прокуратура за това, че се е поставил в услуга на чужда държава, извършвайки нерегламентирана разузнавателна дейност.

На 03.03.2022 г. в закрито съдебно заседание съдът прие, че в кориците на делото са налице достатъчно разумни основания за съпричастност на обвиняемия към вмененото му престъпно деяние и определи втората по тежест мярка за процесуална принуда, отчитайки здравословното му състояние.

В хода на разследването бе установено, че висшият военен е имал достъп до класифицирана информация, отнасяща се до НАТО и ЕС. Събирал е данни за вътрешно-политически въпроси на Република България и ги е предавал на служител в чужда дипломатическа мисия – съветник в политическата секция на посолството на Руската Федерация в София.

Related posts

Продължава топлото време, температурите до 24 градуса

admin

Омбудсманът поиска мерки за защита на битовите потребители на природен газ, електрическа и топлинна енергия

Дани Тренчева

Откриха седем тела край Банкя; има задържан

Прогноза за времето

admin

Иван Гешев покани Надежда Йорданова и Христо Иванов на дебат за промените в Закона за съдебната власт

admin

Борисов начело на комисията по външна политика, Петков-по европейските въпроси, Пеевски-в правната

admin

Leave a Comment