09.02.2023
България

Обвиненият от Специализираната прокуратура за шпионаж български генерал от резерва остава под домашен арест

Определената от Специализирания наказателен съд мярка за неотклонение „домашен арест“ на български генерал от резерва остава в сила, след като не бе обжалвана от него и защитата му в законоустановения срок.

На 02.03.2022 г.  висшият военен от резерва бе задържан и привлечен като обвиняем от Специализираната прокуратура за това, че се е поставил в услуга на чужда държава, извършвайки нерегламентирана разузнавателна дейност.

На 03.03.2022 г. в закрито съдебно заседание съдът прие, че в кориците на делото са налице достатъчно разумни основания за съпричастност на обвиняемия към вмененото му престъпно деяние и определи втората по тежест мярка за процесуална принуда, отчитайки здравословното му състояние.

В хода на разследването бе установено, че висшият военен е имал достъп до класифицирана информация, отнасяща се до НАТО и ЕС. Събирал е данни за вътрешно-политически въпроси на Република България и ги е предавал на служител в чужда дипломатическа мисия – съветник в политическата секция на посолството на Руската Федерация в София.

Related posts

Православната църква почита паметта на Свети пророк Наум

Дани Тренчева

Отбелязваме 144 години от освобождението на България!

Дани Тренчева

КНСБ настоява за спешна промяна в заповед на здравния министър

Дани Тренчева

МОН отменя изискването за представяне на зелен сертификат от 1 март

Дани Тренчева

Кирил Петков: Не гоним Митрофанова, защото това ще е пълно прекъсване на отношенията

admin

Ицо Хазарта от ресторанта на Народното събрание

admin

Leave a Comment