18.04.2024
България Политика

„Свърши ли му мъжеството“: ГЕРБ и ДПС атакуваха отсъствието на премиера от парламентарен контрол

Няма никакъв неотложен случай. Министър-председателят се разхожда с ръце в джобовете в центъра на София, абсолютно неглижира Народното събрание. Нали нямаше да е като Бойко Борисов? Свърши ли му мъжеството? От какво се страхува този страхливец“, с това изказване депутатът от ДПС Хамид Хамид се присъедини към атаките на ГЕРБ-СДС за отсъствието на премиера Кирил Петков от Народното събрание.

В правилника е заложено, че всеки първи петък на месеца (днес е 1 април) премиерът и заместниците му следва да са в Народното събрание на т.нар. блиц контрол, в рамките на който отговарят на произволни въпроси от народните представители. Още в началото на заседанието Тома Биков от партията на Бойко Борисов каза, че „сме се подготвили“ за Кирил Петков. Това щеше да бъде първата му среща с депутатите на ГЕРБ след арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

В програмата на парламента обаче е посочено, че премиерът има неотложни ангажименти и не може да се яви. Това ядоса ГЕРБ, обвиниха Петков, че се крие, пропускайки факта, че когато министър-председател бе Бойко Борисов, той повече от година не се явяваше пред депутатите. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова показа снимка от медийна публикация, според която „премиерът се разхожда по улицата и се среща с хора“ в София.

 

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, скрийншот от излъчването на заседанието на парламента
Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, скрийншот от излъчването на заседанието на парламента

 

В отговор председателят на парламента Никола Минчев прочете съобщение, според което Кирил Петков е на границата с Турция. „Все пак уважавайте донякъде факта, че съм добросъвестен в рамките на правомощията си“, каза Минчев, като обеща на народните представители, че ще има специално заседание, на което ще дойде премиерът, за да отговори на въпросите на депутатите.

Related posts

БСП решава за коалиционното споразумение

Дани Тренчева

Облачно време ни очаква днес

admin

Коалиционно споразумение: Председателят на НС ще се сменя всяка година

Дани Тренчева

Ще има ли промяна в условията за влизане в страната за туристите

Дани Тренчева

Започва спецакция по пътищата в цялата страна

Петър Петров

Парламентът ще гласува правителството на Кирил Петков

Дани Тренчева

Leave a Comment