25.07.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Няма да има повишаване на цените на хляба в Пиринско заради газовата криза, хлебозаводите са на ток

Ще има ли ново увеличаване на цените на хляба заради газовата криза? Според председателя на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Благоевград Петър Иванов всяко повишаване на цената на газта неминуемо ще даде отражение върху цените на всички продукти. „Ако се вдигне цената на газта, не виждам как ще продължат да работят производствените предприятия, които са на газ. Такова чудо и такава инфлация не съм виждал, а съм от 30 г. в бранша. Моят хлебозавод е изцяло на ток и в продължение на 12 г. плащах месечна сметка за ток по 17 000-18 000 лв. През последните месеци плащам по 54 000 лв. на месец и едвам удържаме положението. В момента цената на 700 г типов и бял хляб е 1,70 лв., цената на двата вида е изравнена от една година. За нас определяща е цената на брашното, което вече е над 1 лв. килото. Важен фактор в ценообразуването е токът, тъй като силозите, в които се съхранява пшеницата, са на ел. енергия. Токът е променлива величина и едно повишаване влияе на цената на пшеницата. Тръгне ли да се увеличава цената на пшеницата, ще расте цената на брашното и оттам и на хляба. Ако тази несигурност продължава, наесен може да сме с още по-високи цени на хляба. Има начини поскъпването да се спре, но трябва да има желание от страна на управляващите, а те не искат. Могат да спрат субсидията за зърното, което се изнася в чужбина, защото на борсите се реализират големи печалби. И да оставят субсидията само за зърното, което остава за вътрешно потребление в страната”,, обясни Петър Иванов.

За коментар по темата потърсихме и благоевградския бизнесмен Димитър Бакалов, собственик на верига баничарници и закусвални.

„Ново увеличение на цените на хляба и закуските няма да има. Защото в нашия край хлебозаводите не са на газ. Освен това в Пиринския край доставяме газ от Гърция, няма недостиг и цената не би трябвало да се увеличава. Ако някой все пак реши да вдигне цената на хляба, няма да има ефект, тъй като конкуренцията на пазара е сериозна”, заяви Димитър Бакалов.

БЕТИНА АПОСТОЛОВАв.Струма

Related posts

Шефът на РЗИ-Благоевград: Никой не е искал информация за канал за фалшиви сертификати

Дани Тренчева

Дядо Коледа изненада децата от детската градина в село Долно Осеново с коледно шоу и сладки подаръци

Дани Тренчева

Мече се роди в зоопарка в Благоевград

admin

16 отбора ще вземат участие в тазгодишното издание на коледния футболен турнир в памет на Иван Янчев

Дани Тренчева

Кметът на Симитли Апостол Апостолов удовлетвори искането на жителите на кв. „Ораново“! До броени дни отваря врати детска ясла

Дани Тренчева

Ансамбъл „Пирин“ обявява кастинг за танцьори, артист-хористи и оркестранти

admin

Leave a Comment