13.07.2024
Политика

НС даде зелена светлина на МС да одобри френското предложение за РМС

ИТН и „Възраждане“ гласуваха против, БСП с „Въздържал се“
С гласовете на депутатите от ДБ, ГЕРБ, ДПС и ПП парламентът реши, че правителството в оставка може да одобри предложените от Председателството на Съвета на ЕС Преговорна рамка и Заключения на Съвета за Република Северна Македония (РСМ), само ако бъдат изпълнени няколко условия. Това предложение дойде от ДБ.

Против бяха народните представители от ИТН и „Възраждане“. От БСП гласуваха с „Въздържал се“.

Отхвърлени бяха проектите на решения на ГЕРБ-СДС и на ДПС.

Проектът на ДБ предвижда първо двата документа да се прецизират така, че да гарантират вписването на българите в конституцията на РСМ, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи. В двата документа да стане ясно, че нищо в процеса на присъединяване на РСМ в ЕС не може да бъде тълкувано като признание от Република България на съществуването на „македонски език“. Трябва да се дадат гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на преговорите на Скопие за еврочленство, като за изпълнението му Еврокомисията регулярно ще информира Евросъвета. Периодичният преглед на изпълнението на договора за добросъседство със Северна Македония трябва да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес, е сред условията също.
„Добро ли е т.нар. Френско предложение, добро е, добро е, това беше заявено и от външната министърка, и от президента, ако не вярвате, чуйте какво казват в Скопие, защото те казват, че за тях е неприемливо“, казва Христо Иванов от ДБ.

„С решението България не вдига ветото си, а повдига силата на своето вето“, защити още предложението си той.

„Всички европейски институции стоят зад нас, те са гарант“, посочи още той.

Според председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров на масата е най-доброто решение, потвърдено от всички, включително от реакцията на македонската страна.

„Нека да вземем това, което ни се дава сега, а от утре да продължим да се борим за това, което ни се полага, и да го направим заедно“, призова Тома Биков от ГЕРБ.

Екатерина Захариева от ГЕРБ предупреди, че ако продължава кражбата на историята, пропагандата и езика на омразата, ще продължим да възпитаваме поколения в омраза и от двете страни. „И това не е двустранен въпрос, а европейски, защото за да станеш член на ЕС трябва да изпълниш едни критерии“, каза тя.

БСП не е съгласна да се бърза, съобразено с края на френското председателство на ЕС, а от ИТН са убедени, че се извършва национално предателство.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов определи днешния парламентарен ден като позорен за България.

Той поиска от президента Румен Радев  да разсекрети стенограмата от заседанието на КСНБ по темата за РСМ, за да се види кой какво е говорил на него.

„Във френското предложение е оставена врата за езика и от РСМ ще могат за всеки един договор с всяка една държава на ЕС да твърдят, че говорят или че документ е написан на македонски език, а македонски език няма“, отсече Йорданов.

Социалистът Кристиан Вигенин коментира, че разширяването на ЕС е една от най-важните политики на ЕС, това е начинът, по който беше разширено пространството на мир и стабилност.

Той обаче призова парламентът да не се бърза с вземането на решението за РМС, защото няма правителство, няма председател на НС, няма и парламента на практика, не се знае кога отново ще събере кворум.

„Адекватно ли е в такава ситуация да се взима решението по такава важна тема“, риторично попита Вигенин.

Той поиска да се изчака следващото председателство на Съвета на ЕС и да вземем решението, когато се стабилизира политическата ситуация у нас или когато има нов парламент и ново правителство, които ще са легитимни, за да вземат такова решение.

Related posts

Оставката на Заев се отлага заради трагедията в България

Дани Тренчева

Радостин Василев: ИТН със сигурност няма да е част от следващия парламент

admin

The Trump Administration Just Did Something Unambiguously Good For Obamacare

admin

Жребий определи кои двама души излизат от КЕВР

Дани Тренчева

Ивайло Мирчев: Не е моментът за нови избори, а за отговорно поведение

Министър Проданов на работна среща с туристистическия бранш в Банско

Leave a Comment