20.04.2024
България Политика

Ивайло Мирчев: Проблемите с бежанците са заради множество неработещи институции

Случващото с бежанците от самото начало на войната в Украйна показва, че има необходимост от още много и сериозни реформи в институциите, които продължават да не работят, заяви Ивайло Мирчев пред интервю за bTV.

“Институциите в България не работят и причината да не работят са Бойко Борисов и ГЕРБ. Всички институции бяха така дресирани, че Борисов с едно обаждане, по негови признания, разбира се, опраскваше конкретна компания”, заяви той.

Това според него се пренася и в настоящата ситуация при справянето с кризата с бежанците от войната в Украйна. Той припомни, че страната е имала план за реакция при бежанска криза, но не е можело да бъде приложен.

“В началото на войната бях на Дуранкулак, където нямаше нито един човек. А имаше заповед да се осигури. На нас като държава това трябва да ни е за урок и да се реформираме. Трябва да се променим и като общество”, заяви той.

По повод изявлението на вицепремиера Калина Константинова за решаването на кризата с бежанците Мирчев заяви, че под никаква форма не трябва да се размахва пръст на хора, които бягат от война.

“Беше сформиран щаб, в който организационно нещата бяха доста добре. Но надолу институциите просто не работеха и те не работят доста отдавна. В случая видях размахване на пръст, но в огромна степен разбирам напрежението, под което е поставен  целият щаб. Фактът е, че ние заварихме неработещи институции”, заяви той.

Мирчев заяви, че “Демократична България” ще поиска към временната анкетна комисия в Народното събрание за доставките на газ да бъде включена и темата за “Лукойл Нефтохим”. Според него тя ощетява България с близо 200 млн. лв. на месец.

Мирчев подчерта, че приоритет на “Демократична България” е поемането на оперативен контрол върху рафинерията. Според него “Лукойл” може да произвежда горива на значително по-ниска цена, ако купува на пазарни цени суровината.

“България има златна акция, затова ще бъдат взети мерки. Ще бъде избран нов представител на държавата. Настоящият представител е доказал, че не защитава националния интерес”, категоричен е Мирчев, като припомни, че “Демократична България” се стреми към нулева енергийна зависимост от Русия.

Related posts

Прокуратурата започна проверка на дом за възрастни хора във Варна

admin

96% от българите са притеснени от нарастващите разходи за живот

admin

Дания вече ни подкрепя за Шенген

admin

Доц. Кунчев: Намираме се в пълния разгар на четвъртата вълна

Дани Тренчева

КЗП започва масови проверки по магазините

admin

Влиза в сила зеленият сертификат за антитела

Дани Тренчева

Leave a Comment