11.12.2023
България

Нови правила за движение на училищните автобуси в столицата

Училищните автобуси в София вече могат да се движат в бус лентите. Това реши Столичният общински съвет /СОС/ на заседанието си днес. Според вносителите на предложението натовареният трафик в сутрешните часове води до закъснения.

„Когато пътна лента е сигнализирана за движение само на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници, се забранява движението на други пътни превозни средства, с изключение на пътните превозни средства, извършващи случаен или специализиран превоз на деца и/или ученици“, е записано в променената наредба. Там е посочено още, че в Направление „Транспорт и градска мобилност“ на Столична община се създава и поддържа база данни относно специализираните превози. Базата данни се актуализира ежемесечно и се предоставя на Столична дирекция на вътрешните работи – отдел „Пътна полиция“.

Вносителите изтъкват шест амбициозни цели, които си поставят с приетата промяна – улесняване на придвижването на децата до училище, облекчаване на престоя им в трафика, избягване на закъсненията чрез по-бърз и по-удобен училищен транспорт, гарантиране на безопасността на придвижването и намаляване на рисковите ситуации, популяризиране на училищния транспорт като лесно и удобно средство за пътуване от и до училище, което да доведе до облекчаване на трафика, както и осигуряване на спокойствие за родителите.

Източник: БТА

Related posts

Започна изплащането на пенсиите и добавките към тях

admin

Министър Кацаров: Броят на трансплантациите може да се удвои

Дани Тренчева

Депутатите удължиха работното си време

Дани Тренчева

Завърши ремонтът на Прохода на Републиката

Дани Тренчева

Сигнал за бомба и в УНСС

admin

Църквата почита Преп. Теофилакт, еп. Никомидийски Изповедник

Дани Тренчева

Leave a Comment