25.06.2024
България

Нови правила за движение на училищните автобуси в столицата

Училищните автобуси в София вече могат да се движат в бус лентите. Това реши Столичният общински съвет /СОС/ на заседанието си днес. Според вносителите на предложението натовареният трафик в сутрешните часове води до закъснения.

„Когато пътна лента е сигнализирана за движение само на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници, се забранява движението на други пътни превозни средства, с изключение на пътните превозни средства, извършващи случаен или специализиран превоз на деца и/или ученици“, е записано в променената наредба. Там е посочено още, че в Направление „Транспорт и градска мобилност“ на Столична община се създава и поддържа база данни относно специализираните превози. Базата данни се актуализира ежемесечно и се предоставя на Столична дирекция на вътрешните работи – отдел „Пътна полиция“.

Вносителите изтъкват шест амбициозни цели, които си поставят с приетата промяна – улесняване на придвижването на децата до училище, облекчаване на престоя им в трафика, избягване на закъсненията чрез по-бърз и по-удобен училищен транспорт, гарантиране на безопасността на придвижването и намаляване на рисковите ситуации, популяризиране на училищния транспорт като лесно и удобно средство за пътуване от и до училище, което да доведе до облекчаване на трафика, както и осигуряване на спокойствие за родителите.

Източник: БТА

Related posts

Почитаме Св. мчци Ермил и Стратоник

Дани Тренчева

Обещанията на политиците: За какво ще работят през 2022 година?

Дани Тренчева

Убитата жена оставила бележка с името на убиеца си

admin

6 130 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа

Дани Тренчева

Парламентът задължи правителството да докладва за състоянието на оградата по границата

Дани Тренчева

10 области у нас вече са в жълтата зона

Дани Тренчева

Leave a Comment