23.01.2022
България

Нови правила за движение на училищните автобуси в столицата

Училищните автобуси в София вече могат да се движат в бус лентите. Това реши Столичният общински съвет /СОС/ на заседанието си днес. Според вносителите на предложението натовареният трафик в сутрешните часове води до закъснения.

„Когато пътна лента е сигнализирана за движение само на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници, се забранява движението на други пътни превозни средства, с изключение на пътните превозни средства, извършващи случаен или специализиран превоз на деца и/или ученици“, е записано в променената наредба. Там е посочено още, че в Направление „Транспорт и градска мобилност“ на Столична община се създава и поддържа база данни относно специализираните превози. Базата данни се актуализира ежемесечно и се предоставя на Столична дирекция на вътрешните работи – отдел „Пътна полиция“.

Вносителите изтъкват шест амбициозни цели, които си поставят с приетата промяна – улесняване на придвижването на децата до училище, облекчаване на престоя им в трафика, избягване на закъсненията чрез по-бърз и по-удобен училищен транспорт, гарантиране на безопасността на придвижването и намаляване на рисковите ситуации, популяризиране на училищния транспорт като лесно и удобно средство за пътуване от и до училище, което да доведе до облекчаване на трафика, както и осигуряване на спокойствие за родителите.

Източник: БТА

Related posts

Новозаразените с коронавирус у нас са 3327

Дани Тренчева

Доц. Гломб: Делта и Омикрон може да циркулират едновременно у нас

Дани Тренчева

Полиция изземва документи в община Бургас за терена на „летния сарай“

Дани Тренчева

От 25 декември размерът на трудовите пенсии ще се изчислява с по-висока тежест на осигурителния стаж

Дани Тренчева

Янаки Стоилов става конституционен съдия

Дани Тренчева

34-годишен юрист е новият председател на парламента

Дани Тренчева

Leave a Comment