09.02.2023
112 България

НОВА ОПАСНА МОДА СРЕД ДЕЦАТА: Никотинови бонбони изместват райския газ

Нова опасна мода сред децата. След забраната на така наречените „весели балони“, пълни с райски газ, тийнейджърите вече си купуват никотинови пакетчета, които приличат на бонбони. Проверка показа, че забраната за продажба на никотинови изделия на непълнолетни не навсякъде се спазва, съобщи Нова телевизия.

Пробваме да си купим никотинови пакетчета, познати като „снус“ в произволно избран магазин за алкохол и цигари. Кутията с пакетчетата прилича на такава с дъвки. Заради съдържанието на никотин е забранена за продажба и употреба от непълнолетни.

С разрешение от родителите на 14-годишното ни подставено лице, то успява да си ги купи, дори без въпроса – на колко е години? „Продадоха ми без проблем. Казаха ми да си избера”, споделя момичето.

Разказва, че „снуските”, както никотиновото изделие е известно сред тийнейджърите, са нова мода и няма ученик, който да не знае за тях. „Виждала съм доста хора да вземат. Има някои, които са по-силни, има някои, които са по-леки. Може да ти стане лошо, а може и да не ти повлияе по никакъв начин. Зависи колко силна е и дали си пушач, или не”.

Пакетчетата се поставят между горната устна и зъбите. Причината е, че така никотинът се приема по-бързо от организма, а по-голямо количество може да доведе не само до прилошаване, казва кардиологът д-р Прокопова.

„Детската лигавица още по-бързо всмуква веществата. Това може да стане бързо и едно дете, което до този момент не е приемало никотин, включително може да изпита гадене, прилошаване. Да се стигне до повръщане, до припадък”, твърди  д-р Рада Прокопова, началник, отделение по кардиология УМБАЛ „Св. Анна“.

Може да се наложи и лекарска помощ, ако пакетчето се спука в устата не само на дете, а и на възрастен. „Това ще доведе до огромно количество никотин в кръвта, което може и да бъде изключително опасно”, посочва д-р Прокопова.

Причината пакетчетата да се превръщат в мода сред децата, е в приятното и намаленото усещане за тревожност, което носят, смятат специалистите. „Всяко едно никотиново изделие ще доведе до привикване и до желание да се достигне до все по-висока доза. Тоест този млад човек ще се поддаде много по-лесно на тютюнопушенето, защото той ще има нужда от никотин”, твърди медикът.

Заради това трябва да се спазват правилата за продажба и контрол – забранено за лица под 18 години.

Related posts

Жълт код за валежи в Източна и Южна България, оранжев за Бургаско

admin

Разменените бебета вече са при биологичните си родители

admin

Двама души са загинали и 25 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие

Църквата почита преп. Василий Изповедник и Св. мчца Кирана Солунска

Дани Тренчева

Прогноза за времето 10 януари 2022

Дани Тренчева

Безредици в парламента: БСП и „Възраждане“ се сблъскаха за въглищните централи

admin

Leave a Comment