28.03.2024
България Икономика

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене в Комисията по бюджет и финанси

Бюджетът на НЗОК за 2022 г. мина на първо четене в Комисията по бюджет и финанси. „За“ гласуваха 11 членове на комисията, „против“ – 6 и „въздържали се“ – 0, с което той бе одобрен от водещата комисия.

Здравноосигурителните приходи за 2022 г. са разчетени с ръст от 697 12 хил. лв. спрямо приетите със Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г. Средствата за здравноосигурителни плащания за 2022 г. са в размер на 5 678 270,1 хил. лв. с включените средства за медицинския персонал, което представлява увеличение с 560 210,7 хил. лв. спрямо 2021 г.

„Проектът на бюджет на НЗОК е създаден в съответствие с бюджетната рамка. С него се постига гарантиране на пакета здравноосигурителни дейности в задължителното здравно осигуряване. Проектът предвижда публичните средства да бъдат изразходвани законосъобразно, прозрачно и ефективно“, обясни управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

Той посочи, че здравноосигурителните приходи са с 11.1 % повече спрямо миналата година.

„Разходната част на бюджета е увеличена общо със 604 млн. лв. , като основно при здравноосигурителните плащания имаме увеличение в първичната извънболнична медицинска помощ с 33.5 %, в специализираната извънболнична медицинска помощ с 31.6 %, в денталната помощ с 15.9 %“, изброи проф. Петко Салчев.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обяви, че са заложени политики за детското здравеопазване, където скринингът трябва да достигне 90 %.

„Има ги средствата да се достигне 90 % на биохимичния скрининг за бременни. 2021 г. е бил 40 % само, което би помогнало значително. Заложени са и 9 млн. за подкрепа на специализантите в системата. Точно с оглед на застаряващите кадри“, каза още Асен Василев.

Депутатът от ГЕРБ – СДС проф. Асен Балтов коментира, че това, което се вижда от бюджета, не си личи, че по нещо пациентите ще намалят своите плащания.

„Макар и да са увеличени сумите, които ще бъдат давани за първична извънболнична помощ и специализираната извънболнична помощ, те са почти пет пъти увеличени, за сметка на това за болнична помощ, това, което влиза, е много по-малко. Искам да обърна внимание, че три пъти по-малко са средствата, предвидени за COVID-19. Много ни се иска да приключи тази пандемия до края на април, но едва ли това ще се случи. Не съм убеден, че този бюджет, който е предвиден, е достатъчен“, каза още проф. Асен Балтов.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ИТН Любомир Каримански каза, че е необходимо да се наложни дигитализацията в здравното досие и електронната рецепта. Според него тази рецепта трябва да бъде неразделна част от целия процес на лечение и че това може да се направи достатъчно в следващите години.

Отношение към бюджета на НЗОК взе и омбудсманът Диана Ковачева.

„Смятам, че е положителна стъпка, че има увеличаване на приходите и съответно на разходите, но този бюджет не е достатъчен за една цялостна реформа в системата, от каквато тя се нуждае“, каза още омбудсманът.

Тя коментира, че хората са длъжни сами да заплащат част от консултациите и изследванията, което ги ограничава.

По думите й има жалби по отношение на това, че клиничните пътеки приключват преди пациентите да са излекувани и те трябва да до плащат, както и че НЗОК не заплаща престоя в хосписи и в домове за медико-социални грижи.

„Размерът на предвидените разходи за медицински изделия и помощни средства за хора с увреждани остава непроменен. Струва си да се обмисли. Хората с увреждания заслужават по-добро отношение“, каза още Диана Ковачева.

Източник: БГНЕС

Related posts

Черна статистика

admin

Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство във връзка със софтуер „Pegasus“

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

От 21 март отпада изискването за „зелен сертификат“ за всякакви дейности в България

Прогноза за времето 20 декември 2021

Дани Тренчева

Отбелязваме 146 години от Априлската епопея

Leave a Comment