24.07.2024
Без категория България

Без холограмен стикер на дипломите за висше образование

Отпада изискването за поставяне на холограмен стикер на дипломите за завършена образователно-квалификационна степен на висше образование. Това реши правителството, като прие промени в Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища. Основната причина за отпадане на това изискване е наложената от практиката промяна във функцията на холограмния стикер, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Първоначално идеята за поставяне на холограмен стикер на дипломите за висше образование е била чрез него да се удостовери тяхната истинност. С развитието на цифровите технологии през годините са разработени и въведени други механизми за контрол на издаването на дипломи, които служат като подходящ механизъм за проверка и удостоверяване на автентичността им.

Регистрите за висше образование вече са оптимизирани. Предстои и въвеждане на изцяло нови функционалности на Регистъра на всички действащи, прекъснали и завършили студенти и докторанти, по степени на обучение и по професионални направления. Чрез тази реформа регистърът ще се превърне в достатъчно надежден инструмент за проверка и контрол на провежданото обучение на конкретен студент, а по този начин и за удостоверяване истинността на издадената диплома за висше образование.

Предлаганите промени имат за цел да намалят административната и регулаторна тежест за висшите училища в България. Те са обсъдени и подкрепени от Съвета на ректорите на висшите училища.

На 22 януари 2009 г. правителствената информационна служба съобщи, че всички дипломи и дубликати от дипломи за завършено висше образование, издадени след 1 юни 2009 г., трябва да притежават холограмен стикер. Без него те няма да бъдат признавани от държавата за валидни. Това условие, което е гаранция срещу фалшифициране на издавания документ, беше одобрено на правителствено заседание на 22 януари 2009 г. с промяна в Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издадени от висшите училища.

Related posts

Парламентът прие на първо четене да се намали мандатът на КЗК от седем на пет години

Радев на среща за газа

admin

Как ще се променят доходите ни догодина?

Дани Тренчева

Парламентът прие на първо четене проекта на държавен бюджет за 2022 г.

Дани Тренчева

1 720 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа

Полицай е заловен с наркотици в колата си

admin

Leave a Comment