20.07.2024
България Политика

Нинова: Истинското мнозинство е ГЕРБ-СДС, „Възраждане“ и ДПС

Истинското мнозинство, което движи нещата в държавата и взима решенията, е ГЕРБ-СДС, „Възраждане“ и ДПС. Това заяви председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова от парламентарната трибуна. С това мнозинство се взеха най-важните решения, добави тя.

Според Нинова в България съществуват две мнозинства – едно официално и на книга, на двете първи формации, а другото е на ГЕРБ-СДС, „Възраждане“ и ДПС. От началото на парламента няма нито един закон, приет с мнозинството на ГЕРБ-СДС- ПП-ДБ, заяви Нинова. По всички закони сте на различно мнение и се карате. Това означава нестабилност, несигурност и липса на перспектива пред България и българските граждани, означава плаващи мнозинства, коментира тя. „Преди седмица заявихме, че е много опасно, че минаваме на плаващи мнозинства и не може да бъде гарантирано в нито един момент какъв закон ще влезе и какъв ще излезе накрая“, каза председателят на БСП.

Корнелия Нинова посочи, че всичко това е причината БСП да прекъсне разговорите за правителство. „Това, което чувствате днес, че сте „смокинов лист“, ние го разбрахме преди един месец, че искат да ни използват за „смокинов лист“, каза Нинова.

„Коалицията на имунитетите постави държавата на трупчета, докато си разпределя порциите на властта. Напълно е забравен народът и неговите тревоги. Всеки ден давате поводи и доказателства, че това не е правителство в полза на България, а е клуб по интереси. Прегазихте Конституцията, нарушихте куп закони, не уважавате никакви правила“, коментира още лидерът на БСП.

По думите ѝ вчера се случи нещо безпрецедентно в парламентарната история на България. „Мнозинството ГЕРБ-СДС – ПП-ДБ сами си блокираха собствения дневен ред в правна комисия. При това го направиха, за да не изслушат собствения си министър на правосъдието какво смята за съдебната реформа. Обратно на всякаква логика, закони и правила, че парламентът изслушва министрите“, коментира Нинова.

Кирил Петков от ПП-ДБ каза днес, че вчера се случиха няколко много тревожни неща. Цялото общество е настръхнало по темата за подмяната на Иван Гешев с Борислав Сарафов и ние искахме министърът на правосъдието Атанас Славов да бъде изслушан в парламента. За наша огромна изненада това изслушване беше блокирано с гласовете не ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“, коментира Петков. Следобед поискахме министърът да дойде в правна комисия – там беше блокирано пак с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и „въздържал се“ на Възраждане, а това е равно на „против“, добави депутатът.

„БСП за България“ внесе на 19 април закона, с който се увеличават наказанията за дрогирани и пияни шофьори, посочи Нинова. Вчера законът беше в дневния ред на правна комисия, но ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ провалиха целия дневен ред и този закон отново е „на трупчета“, коментира тя. Корнелия Нинова призова председателя на Народното събрание да придвижи закона, предава БТА.

 

Related posts

Сигнали за жестокост към животни могат да се подават към всяко Районно управление и на телефон 112

admin

Посолството на САЩ у нас: С тъга научихме за катастрофата и за пожара в старчески дом

Дани Тренчева

Радев пред ПП: Ще държа да изчерпим докрай опциите за съставяне на кабинет

admin

Николай Василев: Наложеният мораториум беше българска измислица

Дани Тренчева

Гешев разпореди проверка на маркировката и сигнализацията по магистралите

Дани Тренчева

Катастрофа с един загинал затвори пътя София – Русе

admin

Leave a Comment