02.05.2024
България Политика

Пак напрежение между Петков и Борисов

Лидерите на двете управляващи коалиции – ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ Бойко Борисов и Кирил Петков влязоха в остър спор за това как да работи мнозинството и дали изобщо могат да продължат занапред.

Петков обвини партията на Борисов, че „поставя под риск“ управлението с разчитането на плаващи мнозинства, с които прокарват свои решения, а лидерът на ГЕРБ му отговори, че не може да очаква друго след като няма подписано коалиционно споразумение. Борисов настоя за „успокояване на топката“.

“Няма как да продължи този парламент, ако ГЕРБ продължава с плаващите мнозинства. Това е не само предупреждения, а призив, че те вкарват огромен риск в политическата система“, каза Петков пред репортери в НС. Думите му са провокирани от проваленото заседание на правната комисия в сряда, на което трябваше да бъде изслушан министърът на правосъдието Атанас Славов. Изслушването бе блокирано с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“.

Според Петков това е свидетелство за много притеснителна тенденция. Той попита кой го е страх от изслушването на правосъдния министър заради подмяната на Иван Гешев с Борислав Сарафов
“Общество е настръхнало“ заради тази подмяна, заяви още Петков. И попита: „Защо ГЕРБ-СДС използва алтернативни мнозинства, за да блокира важни за обществото неща?“.

„Назначиха си министри, премиери всичко. Дадохме им мандата, техния мандат. Сега от кое искат да ни лишат? От правото да гласуваме нашия закон, който е по-добър“, отговори Бойко Борисов.
„Мразя такива сравнения – смокинови листове. Някак си все едно отиваме в една такава сфера, която не ми е интересна. Ясно им беше предложено да направим коалиция, която гарантира мнозинство и пази демокрацията. Те казаха, че не искат, а искат само ГЕРБ да подкрепи правителството. Назначиха си министри, какво искат – да ни лишат от правото да подкрепим нашия закон? Така работи едноличната власт… Нашите закони са по-добри и събират мнозинства. Трябва да се откажем от тях, за да изберем по-лошите, така ли?“, посочи Борисов.

После се зарече: „Няма да участвам в сглобките им. Ние нямаме ангажимент към тях“.

„Ние потиснахме цялото си его, което г-н Петков явно не може или по-точно Лена Бориславова не може, защото вчера пише SMS-и „Ще счупим сглобката“, на този, който пише и Гешев“, каза още Борисов.

Related posts

Денков: Нямам проблем да работя в екип с Кирил Петков и Асен Василев

Дани Тренчева

Църквата почита днес св. Евлогий, архиепископ Александрийски и света Зоя

admin

Мъжът, отказал да се подчини на полицията след зрелищна гонка в София с обвинение

admin

Денков: Искаме най-късно във вторник всички ученици да се върнат в клас

Дани Тренчева

Камионите с хуманитарна помощ на БЧК тръгват към Украйна

Дани Тренчева

МС гласува добавките към пенсиите за ваксинирани

Дани Тренчева

Leave a Comment