29.05.2024
България

Нинова: До седмица започва изплащането на помощта до 50 000 лв. за малки и средни предприятия

До седмица започва подписването на новите договори и изплащането на помощта до 50 000 лв. за малки и средни предприятия, които са кандидатствали и са одобрени. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. Тя се срещна с представители на ресторантьорския и хотелиерския бранш.

На срещата ресторантьорите изложиха редица проблеми пред министър Нинова и нейните колеги, сред които неефективността на мярката 60/40, както и влизането в сила на новите ограничителни мерки на регионално ниво в София. По думите им компенсациите за бизнеса са проблематични, тъй като една регионална заповед не може да изземе функциите на национална заповед и това автоматично спира компенсаторните плащания, както и кандидатстването по тях.

Според тях е необходимо спешно заповедта да бъде национално регламентирана, за да може бизнесът да се възползва от механизмите за компенсация. Нинова пое ангажимент да съдейства по всички начини и възможно най-скоро за намиране на решение на този казус, включително с промени в Закона за извънредното положение.

От бранша изложиха и аргументи в полза на отпадането на наложения вечерен час от 22 ч. на територията на столицата, като изразиха съгласие със запазване на досегашния модел за заетост на заведенията от 50%.

В срещата участваха и министърът на туризма Христо Проданов, зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев, както и зам.-министърът на здравеопазването Георги Йорданов.

Източник: NOVA

Related posts

Инфлацията у нас продължава да се ускорява

Дани Тренчева

Започват проверки за спекула с цените на млякото

admin

Задържаха двама криминално проявени за заливането с киселина на гадателката в Пловдив

admin

Обмислят настаняването на украински граждани в наши хотели

Дани Тренчева

Каримански: Бюджетът влиза за обсъждане в НС в края на януари

Дани Тренчева

Борисов: Това управление ще ни завлече на дъното

Дани Тренчева

Leave a Comment