19.03.2024
Covid-19 България

Учениците от 5-и до 12-и клас със зелен сертификат се връщат в клас без тестване

Ако поне половината от учениците в една паралелка имат зелен сертификат, те могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани. Това означава да имат валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR. Останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за COVID-19, за да бъдат изследвани те два пъти в седмицата.

Това е записано в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които бяха утвърдени със съвместна заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката днес.

Новите правила разрешават на частните училища сами да закупуват тестове за учениците от V до XII клас, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването (МЗ), които важат и за тези, купувани от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката (МОН) да предостави на частните училища безплатни тестове, когато такива бъдат осигурени от МЗ.

МОН предложи посочените две промени, за да ускори връщането в училище на колкото може повече ученици въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.

По данни от информационната система на МЗ ваксинираните ученици в страната са 6,84%. Преболедувалите ученици от V до XII клас са малко над 19 000. МОН не разполага с данни за учениците с антитела.

Регионалните управления на образованието в страната бяха информирани за промените още днес. Очаква се училищата, които изпълняват новите условия, поне частично да възстановят присъственото обучение за учениците от V до XII клас още от понеделник, 29 ноември т.г.

Новата заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката можете да видите  ТУК.

Актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата можете да видите   ТУК.

Related posts

10 151 са новите случаи на COVID-19, потвърдени у нас през последното денонощие

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

ВСС отложи дебата за предсрочното освобождаване на Иван Гешев, ще чака ВАС

Северна Македония заличи български клубове

admin

Благоевградска област вече е в жълтата зона на COVID – 19

Дани Тренчева

Ваксината Спутник вече се признава в Гърция

Дани Тренчева

Leave a Comment