16.06.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Неврокопски митрополит Серафим отслужи литургия в храм „Св. Николай“ в Благоевград

На днешния ден, в който църквата отбелязва пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец, Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим отслужи Света Литургия в храма в благоевградския квартал „Грамада“, носещ името на светеца.

Паметта на свети Николай се отбелязва два пъти в годината – на 6 декември, когато той се представил на Господ, и на 9 май – денят на пренасянето на светите мощи на светеца от град Мира в Ликия (Мала Азия) в град Бари (Италия). Това станало през 1087 г., а през 1139 г. в Бари е построен храм, посветен на св. Николай, където и до днес се намират благодатните мощи на светеца.

Храмът „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в Благоевград е строен през 1989 г., когато религиозният ентусиазъм беше особено силен, разказа за БТА свещеникът към храма отец Светослав Кючуков. Оттогава са останали много недовършени работи, които постепенно успяваме да коригираме и довършим, разказа отец Светослав. „Типично за своя покровител – св. Николай, и ние успяхме да намерим своята нисша и да се занимаваме с благотворителна дейност“, допълни свещеникът и разказа за социалната кухня към храма, в която вече седма година се приготвя всяка събота храна за изпаднали в нужда хора. Всяка седмица доброволци се включват в приготвянето на храната, продуктите са изцяло от дарения, а потребителите са около 250.

„Ние сме невероятни щастливи, че успяваме да дадем тази наша дребна лепта за благото и на хората, и на обществото, а и на църквата.“, сподели отец Светослав Кючуков и разказа, че с доброволческата дейност храмът е станал особено популярен сред хората. „Това ясно показва, че обществото ни е назряло за подобен тип мислене и аз съм изключително щастлив, че страшно много хора идват и се отзовават.“, каза свещеникът и допълни, че вратите на храма са отворени за всеки, който желае да подпомогне дейността на социалната кухня.

В храма се провежда и неделно училище за деца и курс по иконопис, защото, както посочи отец Светослав „желязото се кове, докато е горещо“. По нравствения закон всички добродетели са заложени в сърцето на човека още от раждането му, нашата роля е просто да изкараме тези добродетели на преден план, така че да станат не само добри деца и християни, но и съвестни граждани, каза още отец Светослав.

На днешния храмов празник в кухнята за храма беше приготвен празничен обяд, който бе раздаден на миряните и на потребителите на социалната кухня.

Related posts

Заради глад и нищета: Социалните отнеха три деца от майка им

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов с поздравителен адрес до хората с увреждания

Дани Тренчева

Топ пилота на община Симитли Жулиян Георгиев отново на първо място по мотокрос

admin

Община Разлог закупи нов сметосъбиращ камион за отпадъци на общинска фирма “Благоустройство и чистота”

admin

В СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Симитли посрещнаха Дядо Коледа, който пристигна с училищния автобус

Дани Тренчева

Пътен инцидент край село Железница

Дани Тренчева

Leave a Comment