24.07.2024
България Политика

На първо четене: Депутатите удължиха действието на Бюджет 2021

Парламентът прие на първо четене удължаването на Бюджет 2021 до 31 март. Предложението подкрепиха 122 депутати. „Против” бяха 10, а 74 се въздържаха. До гласуването в пленарната зала се стигна, тъй като страната ни няма приета държавна сметка за 2022 г. Обещанията на властта са, че новият бюджет трябва да бъде гласуван до края на февруари.

Любомир Каримански от „Има такъв народ” направи предложение да бъде намален срокът за предложения от депутатите между първо и второ четене от седем на пет дни. От „Възраждане” настояха срокът да остане седем дни, тъй като според тях дори и той е недостатъчен. Предложението на Каримански обаче беше прието от народните представители. 

От ГЕРБ критикуваха, че бюджет за тази година все още няма. „Някого от вас да си спомня кога за последно сме започвали годината без бюджет?”, попита Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС. Отговорът дойде от Любомир Каримански от „Има такъв народ”: „Има такива случаи – през 1993 и 1997 година”, посочи той.

Критиките преминаха към парите, които получават личните асистенти на хората с увреждания. От „Възраждане” настояха и без бюджет – тези пари да бъдат увеличени. „Възнаграждението на тези хора е мизерно, то не им помага дори да оцелеят”, смята Елена Гунчева. Деница Сачева от ГЕРБ обаче възрази: „Аз не бих го нарекла мизерно, защото всеки един от вас може спокойно да сметне 650 лв. по коефициент 1,2 – прави 780 лв. за осемчасов работен ден”, обясни тя.

Мнение по темата се чу и от Настимир Ананиев: „Г-жа Сачева всъщност през 2018 г. спря закона, а сега в момента излиза на трибуната и говори едва ли не колко пари имало да се гледат хора с увреждания. Много ми е интересно кои са тези хора с увреждания, които ги гледаме по осем часа. А кой ги гледа в останалите 16? 700 лв. били достатъчни…”, добави депутатът.

Управляващите успокоиха, че увеличение ще има. То ще влезе в сила със задна дата – от 1-ви януари. „Няма нужда излишно да обезпокоим точно тези майки. Би трябвало те да са спокойни”, каза Каримански.

Така, след като депутатите приемат и на второ четене удължаването на Бюджет 2021 –  асистентите на хората с увреждания трябва да получават повече пари – минималната работна заплата умножена по коефициент 1,4 вместо сегашният 1,2.

Източник: NOVA

Снимка: БГНЕС

Related posts

Министър Сандов: Засилен е контролът за внос на нерегламентирани отпадъци

Дани Тренчева

Митнически служители откриха недекларирана валута за над 200 000 лв. на ГКПП „Капитан Андреево“

Дани Тренчева

Акция на полицията в Пернишко

admin

Кирил Петков: Ще вземем всички мерки да се справим с инфлацията

Осигурени са тестовете за учениците до средата на януари

Дани Тренчева

Започват проверки за спекула с цените на млякото

admin

Leave a Comment