24.04.2024
България Политика

Надежда Йорданова: Законодателство „Магнитски“ трябва да има

„Няма да се откажем да работим по тази тема – законодателно решение трябва да има, но то трябва да е добро.“ това заяви пред БНР министърът на правосъдието Надежда Йорданова относно законодателство тип „Магнитски“ в български вариант.

Запитана дали това следва да стане в отделен закон или с разпоредби във вече действащи Надежда Йорданова изтъкна: „Трябва да има законодателна уредба. Изключително труден за решаване е този въпрос от законодателна гледна точка. Продължава да няма консенсус по какъв ред трябва да подходим, каква да е точно процедурата. Изработването на изцяло нова процедура среща много сериозни проблеми от гледна точка не само на Конституцията, но и на Европейската конвенция за правата на човека.“

Ограничаването на правото на собственост и свободната стопанска инициатива не може да бъде основано на предположения и неограничено във времето, отбеляза министърът на правосъдието в предаването „Преди всички“.

В момента това не е приоритет за ведомството, уточни Йорданова.

„Текста, който се появи в медиите, във вида, в който се появи в медиите, го видях от медиите. Преди това съм виждала различни текстове. Вариации на този текст съм виждала. Точно този текст го видях от медиите.“

Правосъдното министерство е разписало като срокове заложените в коалиционното споразумение и Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи Йорданова.

Законопроектът за търсене на отговорност на главния прокурор трябва да е готов до края на юни и да стане действащо право от началото на следващата година. Антикорупционното законодателство трябва да бъде прието през септември, през юли трябва да се приемат измененията в Търговския закон за несъстоятелността, а до края на годината трябва да бъде приета и реформата във връзка с медиацията.

Около антикорупционния орган тече дебат – едната група спорни въпроси засяга състава и начина на вземане на решения, другата група касае разследващите функции на инспекторите, поясни Надежда Йорданова.

„За да не бъде този орган бухалка, изключително важно е да има ефективен и бърз съдебен контрол върху актовете и действията. Това е най-добрата гаранция.“

По темата със закритото специализирано правосъдие и дали трябва да се удължи преходния период за предаване на висящите дела Йорданова подчерта, че засега не предвижда конкретно законодателно предложение в тази посока.

„Към настоящия момент не виждам основания за удължаване.“

Related posts

Разкриха телефонна измама за 70 000 лева

admin

Три пъти са намалели загиналите при катастрофи, сочи дългосрочната статистика у нас

admin

ГДБОП арестува младеж заради Фейсбук коментари за трагедията на АМ „Струма“

Дани Тренчева

5-6% инфлация през тази година

admin

Прогноза за времето 30 декември 2021

Дани Тренчева

Откриха разчленено тяло на жена в Разград, задържан е съпругът й испанец

Дани Тренчева

Leave a Comment