25.06.2024
България

МОСВ за пръв път осигурява национални средства за мерки за борба с мръсния въздух

Това заяви заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в началото на участието си на Съвета на Европейския съюз по околна среда в Брюксел.

Министър Сандов посочи, че една от важните задачи и приоритет на политиката е България да се върне в европейският коловоз на развитие и да се подобри средата на живот на българските граждани.

Срещу страната ни има множество наказателни процедури, стартирани от Европейската комисия, като една от най-тежките е тази за превишение на нормите за фини прахови частици.

Като спешни мерки за пръв път ще бъдат отпуснати средства от националния бюджет в размер на 47 милиона лева. Финансирането е  насочено към общините за прилагане на мерки за борба с мръсния въздух. В допълнение, ще стартира и вторият период на финансиране по Оперативна програма Околна среда 2014-2021, през който ресурсът ще бъде в доста по-големи размери и е насочен към домакинствата за подмяна на отоплителни уреди.

Заместник министър-председателят и министър на околната среда и водите Сандов проведе конструктивна среща с изпълнителния заместник председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, с който обсъдиха предстоящите тежки задачи пред България по Националния план за възстановяване и устойчивост. Предмет на дискусията беше и натоварената програма по Пакета „Подготвени за цел 55“ в рамките на Френското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2022 г.

Related posts

Руското посолство за изгонените дипломати: Тази враждебност скоро ще има реакция

Част от кейовата стена в лесопарк „Росенец“ е изградена без строителни книжа

Икономистът Стоян Панев: Темпът на растеж на инфлацията най-вероятно ще с укроти

admin

Честваме паметта на Св. Климент Охридски

Дани Тренчева

Въоръжен грабеж в София

admin

8 012 нови случая на коронавирусна инфекция са доказани у нас за последните 24 часа

Дани Тренчева

Leave a Comment