24.04.2024
Благоевград България Пулсът на Югозапада

Основателите на Македонския културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград с петиция в ЕК срещу България

Основателите на Македонския културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград, подадоха петиция до Европейската комисия (ЕК) срещу България. Повод бе решението на Върховния съд на България за ликвидация на това сдружение, съобщи МКД.

То дойде веднага след откриването на клуб „Никола Вапцаров“, въпреки че цялата процедура започна през 2019 г.

Тази петиция беше подкрепена от македонци от Европа, Канада и Австралия и организацията New ASNOM.

„Новият АСНОМ е инициатор, организатор и координатор на петицията, заедно с представител на забраненото сдружение. Това е важна стъпка за нашата кауза, защото ако ЕК установи, че е нарушено правото на ЕС, както твърдим ние, тогава тя ще спре европейските фондове, предназначени за България. Така бяха третирани Полша и Унгария, защото и двете страни не спазваха правото на ЕС. Ако ЕК не направи нищо, това ни дава право да съдим ЕК пред съда в Брюксел, както направи Европейският парламент (ЕП) през февруари тази година. Готови сме да съдим ЕК в съда. Съдебните решения на Съда на ЕС са задължителни за ЕК. Каним и нашите хора от Беломорска Македония, ако имат висящи съдебни дела, в които са им нарушени основни човешки права, да се свържат с нас, за да разгледаме възможността за подаване на подобна петиция срещу Гърция в ЕК. Ще подготвим петицията. Имаме знанията и волята да им помогнем. С това отваряме нова страница в нашата борба за осъществяване на човешките права в рамките на ЕС. Заедно го управляваме, заедно, обединени сме от цял ​​свят, за да помогнем на нашите братя от Пирин. Досега борбата се води в рамките на Съвета на Европа, решенията на Европейския съд по правата на човека са неизпълними. Сега има елемент на изпълнимост. Това е тест за функционирането на законите и институциите на ЕС. Тествайте сами. Ако не направят нищо, това ще е поредното потвърждение, че ЕС не е за нас, на различни основания. Те ще тръгнат срещу себе си и ще ни оставят място да ги плюем безкрайно, което и ще правим. Това е нов път, нова процедура и има законова сила“, казва Сашо Маневски, президент на Нов АСНОМ.

Атанас Мазнев, един от основателите на сдружението и председател на клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград, каза, че закриването на сдружението не означава ликвидация на клуба, защото той формално-юридически не съществува – не е регистриран в ЦРБ, но е клуб, в който се събират македонците от Пиринска Македония.

По думите му, клубът е създаден от всички, които имат идеята да признаят македонското малцинство в България, но и да подобрят отношенията между Македония и България.

„Това е новата македонска борба на македонската нация да реализира своите основни човешки права в рамките на ЕС, водена по нов начин, нови правила и нови възможности. Новият АСНОМ заема лидерската позиция в тази нова борба, която се води с интелект, знания и разум“, казва Маневски.

Припомняме, че благоевградчани пресрещнаха председателя на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който присъстваше на откриването на клуба, с възгласи „предател, боклук!“, „Македония е българска!“ и „Сърбия ви плаща!“.

От ВМРО пък определиха частната инициатива като поредната антибългарска провокация на Скопие.

Официално обаче Скопие се дистанцира и обяви, че спорна канадска организация стои зад този клуб.

Създаването на двата български клуба в Северна Македония – „Ванчо Михайлов“ в Битоля и „Цар Борис III“ в Охрид, също беше съпроводено с провокации. Първият клуб беше подпален, а извършителят – пуснат на свобода. При откриването на втория пък бяха хвърляни камъни и яйца.

Парламентът на Северна Македония прие в сряда закон, който не позволява на организации и културни клубове в страната да използват имена, считани от властите за свързани с фашизма.

Това бе своеобразен отговор на българските клубове с имена на противоречиви фигури, които се отварят в страната и предизвикват протести.

Според новото законодателство новооткритите клубове на българи със спорни имена трябва да сменят името си в тримесечен срок или ги заличават от Централния регистър, където трябва да бъдат регистрирани всички клубове и фирми.

На 31 октомври, властите в Северна Македония забраниха създаването на ново българско сдружение, което да носи името на цар Фердинанд.

Искането за регистрация е било отправено от българското сдружение в град Богданци.

Related posts

3469 са новите случаи на коронавирус у нас

Дани Тренчева

Нова система за разделно събиране ще оскъпи дрехите и обувките, но ще разтовари сметищата

admin

Прогноза за времето 13 януари 2022

Дани Тренчева

Наложени са наказания по дела на Окръжна прокуратура – Благоевград за производство, държане и разпространение на наркотици

Дани Тренчева

Европейският парламент отпуска грантове за ангажиране на граждани в сферата на комуникацията 2023-2024

admin

ЕК отпуска 3 млн. евро държавна помощ за туроператорите в България

Leave a Comment