08.06.2023
Пулсът на Югозапада Сандански

Модерен търговски център в Сандански ще отвори врати, на мястото на ГУМ. Кметът Стоянов подписа договора за концесия днес

Емблематичната сграда на Градски универсален магазин (ГУМ) в град Сандански ще се превърне в нов и модерен Търговски център. Договорът за концесия на най-големия търговски обект в град Сандански, днес бе подписан от кмета на община Сандански – Атанас Стоянов и инвеститорите, представители на „Търговски център Сандански“ ООД.

Сградата ще бъде изцяло обновена, с нов съвременен облик, облагородени прилежащи площи и покривно озеленяване.Електрическата, водопроводната, канализационната и отоплителната инсталации ще бъдат изцяло ремонтирани и обновени, отговаряйки на всички съвременни изисквания за модерна многофункционална търговска сграда.

След над 30-годишно безвремие социалистическия Градски Универсален магазин в Сандански ще бъде изцяло обновен, нова стъклена фасада, две панорамни тераси, подвижен покрив и ново екстериорно оформление за озеленяване и отдих  ще придават нов облик на остарялата и сива сграда в сърцето на Сандански.

Фасадата на бъдещия МОЛ – Сандански ще бъде съставена от стъклени панели, като най-отгоре ще бъде разположен ресторант с открита тераса. На първи и втори етаж ще бъдат разположени магазини и търговски площи, а на третия – детски център, ресторант и офиси. Търговският център ще разполага с четири автоматични ескалатора за придвижване между етажите, модерни охлаждащи и вентилационни инсталации, ново енергоспестяващо осветление и слънчеви колектори.

Срокът за основния ремонт и модернизирането на обекта е до две години, като инвестициите в него за този период ще са на стойност над 6 млн. лева. Срокът на концесията е 35 години. За целия период, концесионерът има задължението да поддържа сградата в добро техническо и функционално състояние чрез текущи и основни ремонти за негова сметка. Същевременно спечелилото концесията дружество ще заплаща и концесионна такса, както и всички други такси и данъци за сградата.

Концесионерите Борис Андонов и Живко Захов дават категорична заявка, да превърнат сградата в един от най-модерните търговски центрове в Югозападна България, който ще бъде „уютен пристан“ за местните търговци и привлекателно място за големи търговски вериги. От друга страна, обновената сграда ще привлича, както местните хора, така и гостите на града, които да прекарват ползотворно и приятно време в него, докато на разположение ще им бъдат редица магазини и заведения.

Сградата на ГУМ в центъра на град Сандански ще придобие изцяло нов и съвременен облик, ще възвърне своята функционалност като търговски център и се очаква да се превърне в едно от любимите места за посещение от жителите и гостите на града. Усилията и стремежът на община Сандански са насочени към създаване на по – добри условия за подобряване на икономическото развитие и бизнес средата на региона.

„Всяка година идваме на Пирин фолк, откакто се е основал и се наслаждаваме на Сандански .Обичаме го този град, ние, от с. Калояново област Пловдив – петдесет човека, един цял рейс с нашия ръководител Илия Барбанаков .Радваме се за успехите на кмета, надяваме се, да видим догодина новия облик на ГУМ.“, пише Елена Панева в социалните мрежи, като коментар на новината.

Доволни са и жителите на града, които също коментират в социалните мрежи и поздравяват кмета Ат. Стоянов за усилията, които полага в посока да бъдат подобрени редица неща в Сандански. Местните са категорични, че тази стъпка е в правилната посока и с нетърпение очакват обновяването на сградата.

Related posts

Кметът Апостол Апостолов: Честит празник, българи! Поклон пред величието на българските герои!

Дани Тренчева

Община Благоевград обявява еднодневен траур за загиналите хора на АМ „Струма“ и жертвите в старческия дом в с. Рояк

Дани Тренчева

18 годинишн е загинал тази нощ при катастрофа

admin

Ето какво ще решава ОбС-Благоевград в петък

И в село Черниче се подготвят с пълна сила, защото СУРВА идва!

Дани Тренчева

НПО „Операция: Плюшено мече“ зарадва с подаръци потребителите на ЦНСТ за лица с физически увреждания и лица с деменция – град Симитли

Дани Тренчева

Leave a Comment