20.06.2024
Пулсът на Югозапада Сандански

Модерен търговски център в Сандански ще отвори врати, на мястото на ГУМ. Кметът Стоянов подписа договора за концесия днес

Емблематичната сграда на Градски универсален магазин (ГУМ) в град Сандански ще се превърне в нов и модерен Търговски център. Договорът за концесия на най-големия търговски обект в град Сандански, днес бе подписан от кмета на община Сандански – Атанас Стоянов и инвеститорите, представители на „Търговски център Сандански“ ООД.

Сградата ще бъде изцяло обновена, с нов съвременен облик, облагородени прилежащи площи и покривно озеленяване.Електрическата, водопроводната, канализационната и отоплителната инсталации ще бъдат изцяло ремонтирани и обновени, отговаряйки на всички съвременни изисквания за модерна многофункционална търговска сграда.

След над 30-годишно безвремие социалистическия Градски Универсален магазин в Сандански ще бъде изцяло обновен, нова стъклена фасада, две панорамни тераси, подвижен покрив и ново екстериорно оформление за озеленяване и отдих  ще придават нов облик на остарялата и сива сграда в сърцето на Сандански.

Фасадата на бъдещия МОЛ – Сандански ще бъде съставена от стъклени панели, като най-отгоре ще бъде разположен ресторант с открита тераса. На първи и втори етаж ще бъдат разположени магазини и търговски площи, а на третия – детски център, ресторант и офиси. Търговският център ще разполага с четири автоматични ескалатора за придвижване между етажите, модерни охлаждащи и вентилационни инсталации, ново енергоспестяващо осветление и слънчеви колектори.

Срокът за основния ремонт и модернизирането на обекта е до две години, като инвестициите в него за този период ще са на стойност над 6 млн. лева. Срокът на концесията е 35 години. За целия период, концесионерът има задължението да поддържа сградата в добро техническо и функционално състояние чрез текущи и основни ремонти за негова сметка. Същевременно спечелилото концесията дружество ще заплаща и концесионна такса, както и всички други такси и данъци за сградата.

Концесионерите Борис Андонов и Живко Захов дават категорична заявка, да превърнат сградата в един от най-модерните търговски центрове в Югозападна България, който ще бъде „уютен пристан“ за местните търговци и привлекателно място за големи търговски вериги. От друга страна, обновената сграда ще привлича, както местните хора, така и гостите на града, които да прекарват ползотворно и приятно време в него, докато на разположение ще им бъдат редица магазини и заведения.

Сградата на ГУМ в центъра на град Сандански ще придобие изцяло нов и съвременен облик, ще възвърне своята функционалност като търговски център и се очаква да се превърне в едно от любимите места за посещение от жителите и гостите на града. Усилията и стремежът на община Сандански са насочени към създаване на по – добри условия за подобряване на икономическото развитие и бизнес средата на региона.

„Всяка година идваме на Пирин фолк, откакто се е основал и се наслаждаваме на Сандански .Обичаме го този град, ние, от с. Калояново област Пловдив – петдесет човека, един цял рейс с нашия ръководител Илия Барбанаков .Радваме се за успехите на кмета, надяваме се, да видим догодина новия облик на ГУМ.“, пише Елена Панева в социалните мрежи, като коментар на новината.

Доволни са и жителите на града, които също коментират в социалните мрежи и поздравяват кмета Ат. Стоянов за усилията, които полага в посока да бъдат подобрени редица неща в Сандански. Местните са категорични, че тази стъпка е в правилната посока и с нетърпение очакват обновяването на сградата.

Related posts

НАП блокира сметките на ОФК „Пирин” за дълг от 200 хил. лв.

admin

Състезание „Аз обичам България” се проведе в Обединено училище „Св. Паисий Хилендарски“ – село Долно Осеново

Дани Тренчева

Двама славни футболисти на Пирин (Бл) спират с футбола! „Орлетата“ призоваха за подобаващо изпращане

Главният прокурор Иван Гешев пред ученици от Петрич: Само в България може да има протести в защита на корупцията

admin

Кметът на община Симитли осинови второто куче „турист“. Кръсти го „Дара“

admin

Кметът на Симитли Апостол Апостолов стана парламентарен сътрудник на депутата К. Стойков от Петрич

admin

Leave a Comment