21.01.2022
България Икономика

Министър Балтова: Средства за туризма има, трябва съгласие как да се разпределят

„Сектор туризъм се намира в една безпрецедентна ситуация. Тя такава в Европа и по целия свят. Осигурени са 70 милиона лева, но се наблюдава едно забавяне от правна и финансова гледна точка как тези средства ще бъдат разпределени. Вече е разработено и съгласувано необходимото“, заяви служебният министър на туризма Стела Балтова пред БНТ.

Припомняме, че туроператорите излязоха на протест заради липсата на пари за ликвидност и възстановяване на средства към клиентите им.

„Едната част от средствата – около 30 милиона, е държавна помощ и за нея трябва да се получи разрешение от Европейската комисия. Втората част също е разпределена – 30 милиона лева са посочени като безвъзмездна помощ, без обаче да има ясен план как да бъдат разпределени. Други 6 милиона са предвидени за туроператорите“, подчерта тя.

Балтова заяви, че има решение за разпределението на средствата, но се чака съгласие от всички институции.

„Празнината, която беше допусната с актуализирания бюджет, да не бъде посочено как точно да бъдат разходвани средствата, отне достатъчно време, в което ние да съгласуваме тези процедури, да се направят консултации. Върви в ход, отговорността е много голяма и наша и ние сме в постоянен контакт с колегите“, заяви Балтова.

Тя допълни, че решението за зеления сертификат е съгласувано с туристическия сектор, направени са неколкократни срещи и мярката е подкрепена от бизнеса.

Министър Балтова допълни, че покрай пандемията много фирми са загубили част от работниците си.

„Немалко фирми от средни се превърнаха в малки, малките се превърнаха в микрокомпании. Това е една ситуация, която се наблюдава не само в България но и в ЕС. Хората искат перспектива и задачата на държавата е да им покаже тази стратегическа перспектива и да им даде визия за развитието на сектора“, каза още министърът на туризма.

Related posts

Томислав Дончев към “Продължаваме промяната”: Законите са за всички, това е добър ход в управлението

Дани Тренчева

Сигнали за нерегламентирани дейности в Българския спортен тотализатор

Дани Тренчева

Природният газ поскъпва с близо 10% от 1 декември

Дани Тренчева

Зелен сертификат ще получат и преболедувалите с направен антигенен тест

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 13 януари 2022

Дани Тренчева

Правосъдният министър: Ще поискам оставката на Гешев, чакам решение на КС по въпроса

Дани Тренчева

Leave a Comment