18.06.2024
България Икономика

Министър Балтова: Средства за туризма има, трябва съгласие как да се разпределят

„Сектор туризъм се намира в една безпрецедентна ситуация. Тя такава в Европа и по целия свят. Осигурени са 70 милиона лева, но се наблюдава едно забавяне от правна и финансова гледна точка как тези средства ще бъдат разпределени. Вече е разработено и съгласувано необходимото“, заяви служебният министър на туризма Стела Балтова пред БНТ.

Припомняме, че туроператорите излязоха на протест заради липсата на пари за ликвидност и възстановяване на средства към клиентите им.

„Едната част от средствата – около 30 милиона, е държавна помощ и за нея трябва да се получи разрешение от Европейската комисия. Втората част също е разпределена – 30 милиона лева са посочени като безвъзмездна помощ, без обаче да има ясен план как да бъдат разпределени. Други 6 милиона са предвидени за туроператорите“, подчерта тя.

Балтова заяви, че има решение за разпределението на средствата, но се чака съгласие от всички институции.

„Празнината, която беше допусната с актуализирания бюджет, да не бъде посочено как точно да бъдат разходвани средствата, отне достатъчно време, в което ние да съгласуваме тези процедури, да се направят консултации. Върви в ход, отговорността е много голяма и наша и ние сме в постоянен контакт с колегите“, заяви Балтова.

Тя допълни, че решението за зеления сертификат е съгласувано с туристическия сектор, направени са неколкократни срещи и мярката е подкрепена от бизнеса.

Министър Балтова допълни, че покрай пандемията много фирми са загубили част от работниците си.

„Немалко фирми от средни се превърнаха в малки, малките се превърнаха в микрокомпании. Това е една ситуация, която се наблюдава не само в България но и в ЕС. Хората искат перспектива и задачата на държавата е да им покаже тази стратегическа перспектива и да им даде визия за развитието на сектора“, каза още министърът на туризма.

Related posts

Прогноза за времето

admin

КС допусна делото за закриването на спецправосъдието – спира ли местенето на магистратите и делата?

МВнР: Киев иска от нас оръжия, компетентните ведомства ще го обсъдят

Фандъкова: Очаквам категорично решение за връщането на големите ученици в клас

Дани Тренчева

СИМУЛАТОР: Как да гласуваме с машина на балотажа в неделя

Дани Тренчева

Православната църква почита Св. Ефрем

Дани Тренчева

Leave a Comment