28.03.2024
България Икономика

Министър Балтова: Средства за туризма има, трябва съгласие как да се разпределят

„Сектор туризъм се намира в една безпрецедентна ситуация. Тя такава в Европа и по целия свят. Осигурени са 70 милиона лева, но се наблюдава едно забавяне от правна и финансова гледна точка как тези средства ще бъдат разпределени. Вече е разработено и съгласувано необходимото“, заяви служебният министър на туризма Стела Балтова пред БНТ.

Припомняме, че туроператорите излязоха на протест заради липсата на пари за ликвидност и възстановяване на средства към клиентите им.

„Едната част от средствата – около 30 милиона, е държавна помощ и за нея трябва да се получи разрешение от Европейската комисия. Втората част също е разпределена – 30 милиона лева са посочени като безвъзмездна помощ, без обаче да има ясен план как да бъдат разпределени. Други 6 милиона са предвидени за туроператорите“, подчерта тя.

Балтова заяви, че има решение за разпределението на средствата, но се чака съгласие от всички институции.

„Празнината, която беше допусната с актуализирания бюджет, да не бъде посочено как точно да бъдат разходвани средствата, отне достатъчно време, в което ние да съгласуваме тези процедури, да се направят консултации. Върви в ход, отговорността е много голяма и наша и ние сме в постоянен контакт с колегите“, заяви Балтова.

Тя допълни, че решението за зеления сертификат е съгласувано с туристическия сектор, направени са неколкократни срещи и мярката е подкрепена от бизнеса.

Министър Балтова допълни, че покрай пандемията много фирми са загубили част от работниците си.

„Немалко фирми от средни се превърнаха в малки, малките се превърнаха в микрокомпании. Това е една ситуация, която се наблюдава не само в България но и в ЕС. Хората искат перспектива и задачата на държавата е да им покаже тази стратегическа перспектива и да им даде визия за развитието на сектора“, каза още министърът на туризма.

Related posts

28 души пострадаха при 18 тежки пътнотранспортни произшествия през изминалото денонощие

admin

Да не се гласува за ДПС призовават турски активисти в Кърджалийско

admin

Ще има ли достатъчно дърва за огрев?

admin

Заплашили със смърт обраният пред хипермаркет мъж

admin

Засилено движение по основни пътища у нас

Дани Тренчева

За първи път ще има матура по рядък език

Дани Тренчева

Leave a Comment