24.04.2024
България Политика

Социалният министър иска премахване на ситемата на ТЕЛК

По време на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика, социалният министър се обяви за премахване на системата на Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и преминаване към Международната класификация за функционирането на човека, уврежданията и здравето, позната още като International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF).

Министър Гьоков, заместник-министрите на труда и социалната политика Лазар Лазаров и Иван Кръстев отчетоха, че програмите за хората с увреждания са се доказали като ефективни и устойчиви във времето, като позитивното им влияние е не само върху живота и заетостта на човека с увреждане, а на цялото му семейство.

По думите на министъра, ако се премине към новата система ICF, трябва да бъдат променени и програмите, така че да са насочени към индивидуалните нужди на хората. „В момента подпомагаме огромен брой хора с много на брой подкрепи, а недоволствата от всички посоки продължават, изразяват се и в протести. Трябва да насочим средствата към конкретните нужди“, допълни той. България прилага пълния познат рецептурник от мерки, които има в другите държави, каза Лазар Лазаров, но отбеляза, че все още заетостта сред групата е ниска.

Малко над 105 хил. души са осигурените хора с увреждания, тези, които полагат форма на труд или заетост. Между 13 и 15 хиляди са тези, които активно търсят работа, регистрирани са в Агенцията по заетостта като търсещи работа, каза Лазаров. Според него трябват съвместни усилия и информационна кампания. Има осигурен ресурс, при наличие на данъчни облекчения – от това по-действащ икономически механизъм няма, допълни Лазаров.

Related posts

Рисковете от приемането на еврото

admin

“Демократична България” отвоюва чрез съда Пловдивския панаир. Но победата още не е окончателна

Тошко Йорданов: Никола Минчев не става за премиер

admin

Кирил Петков заминава на първото си работно посещение в чужбина

Дани Тренчева

Каримански: Тази седмица ще станат ясни мерките за битовите абонати, засегнати от енергийната криза

Дани Тренчева

Мъж стреля по сградата на Трето РПУ в София

admin

Leave a Comment