03.10.2022
България

МВР АЛАРМИРА: Измами с обяви за дърва за огрев в интернет

Измама с обяви за дърва за огрев в онлайн. Според данни на полицията, измамната схема действа по следния сценарий – участниците се възползват от социалните мрежи и сайтовете за обяви и публикуват в тях съобщения за предоставяне на стока или услуга – най-често те са за снабдяване с дърва за огрев. За целта те създават фалшиви профили и с тях публикуват обяви с упоменат телефон за връзка.

Потенциалната жертва звъни на посочения телефонен номер, получава уверения, че ще получи желаното. Идва и условието – предварително капаро за транспорт или за самата стока/услуга с уточнението парите да бъдат изпратени чрез куриер.

Едва след време, когато купувачът не получи желаната стока или услуга, обявите изчезнат от интернет пространството и никой не вдига телефоните, той разбира, че е станал жертва на измама.

Полицията отправя апел – не се доверявайте на подобни обяви, в никакъв случай не изпращайте пари на непознати хора, независимо, че в текста на съобщението е изписан телефон. Важно е гражданите да знаят, че капаро се дава единствено и само след сключен договор, в който са отбелязани адресите и данните на двете страни.

Related posts

Удължават платения отпуск за непедагогическия персонал в училищата и градините

Дани Тренчева

АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, готови за зимни условия

Дани Тренчева

Полицай от Пловдив спаси живота на първокласник, изпаднал в кома

Дани Тренчева

Почитаме Св. мъченица Юлиания

Дани Тренчева

По-високи санкции и контрол при ремонтите на пътища

admin

София в топ 10 за най-мръсен въздух в света

Дани Тренчева

Leave a Comment