07.12.2023
България

МВР АЛАРМИРА: Измами с обяви за дърва за огрев в интернет

Измама с обяви за дърва за огрев в онлайн. Според данни на полицията, измамната схема действа по следния сценарий – участниците се възползват от социалните мрежи и сайтовете за обяви и публикуват в тях съобщения за предоставяне на стока или услуга – най-често те са за снабдяване с дърва за огрев. За целта те създават фалшиви профили и с тях публикуват обяви с упоменат телефон за връзка.

Потенциалната жертва звъни на посочения телефонен номер, получава уверения, че ще получи желаното. Идва и условието – предварително капаро за транспорт или за самата стока/услуга с уточнението парите да бъдат изпратени чрез куриер.

Едва след време, когато купувачът не получи желаната стока или услуга, обявите изчезнат от интернет пространството и никой не вдига телефоните, той разбира, че е станал жертва на измама.

Полицията отправя апел – не се доверявайте на подобни обяви, в никакъв случай не изпращайте пари на непознати хора, независимо, че в текста на съобщението е изписан телефон. Важно е гражданите да знаят, че капаро се дава единствено и само след сключен договор, в който са отбелязани адресите и данните на двете страни.

Related posts

Парламентът събра кворум при третия опит

admin

Изплащат помощта за отопление в пощенските станции

Дани Тренчева

Слънчево и ветровито време на Йордановден

admin

Рекордно количество незаконно пренасяна валута откриха на „Капитан Андреево“

admin

Разходите за пенсии са нараснали с 1,8 млн. лв. спрямо 2020 г.

Дани Тренчева

Кирил Петков и началникът на кабинета му са карантирани

Дани Тренчева

Leave a Comment